Idén is folytatódik a bagolyles Szolnokon

Megosztás

A szolnoki lakosok már megszokhatták, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületen, valamint az Aba-Novák Agórán nem múlik, ha újabb bagolykukkolást kell szervezni. Tavaly decemberhez hasonlóan az év első hónapjában két alkalommal is tartanak ilyen eseményt Pálinkás Csaba egyesületi elnök vezetésével.

Az egyesület és az Agóra közös szervezésű túráin mindenki megismerheti az erdei fülesbaglyokat és városi gyülekezőhelyeiket. A sajtó is rendszeresen tudósít arról a sokak számára meglepő tényről, hogy némely bagolyfajta, leginkább az erdei fülesbagoly, jóformán beköltözött a városokba és az ember közelében él a téli időszakban.

Tudtad, hogy baglyok nem csak az erdőben, hanem Szolnok belvárosában is élnek? Kukkold meg velünk! – írja közösségi oldalán a meghirdetett esemény leírásában a kulturális központ.

„Az erdei fülesbagoly városiasodásának első lépése talán épp a téli gyülekezőhelyek kialakulása lehetett. Fő tápláléka a mezei pocok zömmel a nyílt mezőgazdasági területek állata. Az erdei füles jelentős szerepet játszik a pocokállomány féken tartásában, ebből a szempontból a mezőgazdák számára valóságos biológiai fegyver. Ebből viszont értelemszerűen következik, hogy épp ott van a legkevesebb fa és erdő, ahol legtöbb a táplálék. Ez nemigazán kedvező kombináció a fülesek számára, viszont majd minden nagyobb mezőgazdasági terület térségében találni jelentősebb falvakat, nagyobb városokat, így parkokat és fasorokat is” – írja az érdekes jelenségről a Cenweb magazin.

Az eddigiekhez hasonlóan a túra nagyjából másfél órás lesz, az érdeklődőket az Agóra régi épülete elé várják az induláskor. Fontos, hogy a részvétel teljesen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a jelzéseket a a [email protected] email címre várják.

Tavaly novemberben beszámoltunk róla, hogy rendkívül sikeresen zárták az akkori belvárosi bagolykukkolást, a kilenc alkalommal megrendezett eseményre összesen több, mint százhúsz kisgyermek és felnőtt volt kíváncsi.

Képek: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ/Facebook

Kapcsolódó cikkek