Tovább árad a Tisza térségünkben, ahol kell, visszatartják a vizet

Megosztás

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszakeszi és Tiszadorogma között tetőzik, a felette lévő folyószakaszon apad, alatta viszont tovább árad.

A ma reggel 7 órai tiszai vízállások a KÖTIVIZIG területén: Tiszafüred 643 cm, áradó, Kisköre-alsó 669 cm, áradó, Tiszaroff 698 cm, áradó, Szolnok 677 cm, áradó, Tiszaug 532 cm, áradó.

A tokaji tetőzés értékéből készített előrejelzés szerint a jelenlegi árhullám várhatóan január 12-13-án tetőzik Kisköre-alsónál 685 plusz-mínusz 10 cm-es, Szolnokon pedig január 14-15-én 695 plusz-mínusz 10 cm-es vízállással.

A Tisza mentén változatlanul I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a jobb parton Kisköre és Csongrád, illetve a bal parton Kisköre és Tiszaug között, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon. A nappali figyelőszolgálat összesen 345 kilométer hosszú védvonalszakaszra terjed ki.

Belvízvédekezés

A KÖTIVIZIG működési területén mindegyik belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. Az igazgatóság jelenleg II. fokú készültséget tart fenn a kisújszállási szakaszon, míg I. fokú készültség mellett védekeznek a kiskörei, a tiszakécskei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a jászberényi, a jászkiséri, a karcagi és a ceglédi szakaszokon.
A belvízzel borított területek nagysága 5680 hektár, ebből 4431 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a többi Hevesben található. A szivattyúkkal a befogadókba átemelt vízmennyiség az elmúlt 24 órában 363 ezer köbmétert tett ki.

Vízvisszatartás, tározás

Jelenleg a csatornákban és holtágakban 31 millió köbméter vizet tároznak. Az elmúlt időszakban a folyókon levonuló árhullámokból hat holtág (Szajoli-Holt-Tisza, Tiszaugi-Holt-Tisza, Gyova-Mámai-Holt-Tisza, Tehenesi-Holt-Körös, Szászberki Holt-Zagyva és Malomzugi Holt-Zagyva) vízpótlása történt meg.

Nyitóképünkön a Tisza Szolnoknál.

Kapcsolódó cikkek