Értékes halakat mentettek a Tisza-tónál

Megosztás

A késői vízigények és az esőzések miatt a Tiszaörvényről kiinduló Tiszafüredi öntöző főcsatorna vízszintjének a csökkenése is későbbre tolódott. A szakemberek már tapasztalatból tudják, hogy a csendesítő műtárgyában ilyenkor jelentős értéket képviselő haltömeg reked.

A pusztulás megelőzése érdekében már a vízszintcsökkentést megelőzően a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. felvette a kapcsolatot a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal és a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, hogy a bajba jutott egyedeket közös munkával helyezzék át a biztonságot adó Tisza-tóba.

A hideg, szeles idő nem könnyítette meg a munkát, a halak számolása közben még a háló is megfagyott. A megfelelő előkészítés azonban meghozta a gyümölcsét, mert mintegy másfél óra alatt sikerült befejezni a halmentést.

Az akció nem volt hiábavaló, mert a nagyszámú keszegféle között megtalálták a ritkán látható bagolykeszeget, a szilvaorrú keszeget és a paducot.

A halgazdálkodási szempontból jelentősebb fajok közül a süllő, a kősüllő és a balin itt maradt példányait mentették ki. Azonban akadtak védett fajok is, mint a halványfoltú küllő (10.000 Ft/db), a selymes durbincs (50.000 Ft/db), valamint a fokozottan védett magyar bucó (100.000 ft/db). Egy Tisza-tóra nézve új fajnak, a védett sujtásos küsznek is előkerült egy példánya, melynek értéke 10.000 Ft.

A Tiszába áthelyezett halak számottevő értéket képviseltek. A halgazdálkodási szempontból jelentős, valamit a védett és fokozottan védett halak pénzben kifejezett értéke több mint 2,3 millió forintra rúg.

Forrás: sporthorgász.eu

Kapcsolódó cikkek