Debrecen a jövő városa, most például keleti elkerülőt kap – Szolnok csak nézi

Megosztás

Keleti elkerülőt kap Debrecen, aláírták a szerződést. A déli elkerülő folytatásaként valósítják meg az utat, 21 kilométernyi új pálya építésére készülnek fel. Debrecen ezerrel fejlődik, miközben Szolnok egy helyben toporog.

Fontos lépés történt Debrecen életében, aláírták a közelmúltban a város keleti elkerülőjének első szerződését. Mint azt jól tudjuk, Szolnok évek óta küzd azért, hogy egy új belvárosi Tisza-híd, illetve ehhez kapcsolódóan a szandaszőlősi elkerülő végre megépüljön. Debrecenben közben az infrastruktúrafejlesztés (is) ezerrel hasít.

Mint a dehir.hu beszámolt róla három cég összesen nettó 490,61 millió forint értékben dolgozik majd az újabb debreceni beruházáson.

A mérnökcégek feladatai a tanulmányterv elkészítése, közúti biztonsági hatásvizsgálat elvégzése és környezeti hatástanulmány összeállítása, illetve végül, de nem utolsó sorban a környezetvédelmi engedély megszerzése. Minderre 20 hónapja van a konzorciumnak.

A legkevesebb 20,9 kilométer hosszúra tervezett elkerülő a 47-es és a 354-es főutak között fut majd, összesen 20,9 kilométer hosszan, 7 csomóponttal, 2×1 sávos kialakítással, új nyomvonalon.

A tanulmányterv elkészülte után válik majd lehetővé a fejlesztés fizikai megvalósításához szükséges kiviteli tervek kidolgozása is, ezt követően kezdődhet el az útépítés.

Debrecen növekedésének megfelelő fejlesztéssorozat zajlik
Az ünnepélyes aláíráson elhangzott: ahogyan Debrecen gazdasága egyre inkább fejlődött, nagyobb figyelem fordult a közlekedésfejlesztési terveire is. Az elmúlt időszakban az Építési és Közlekedési Minisztérium tizenkilenc közbeszerzést indított el a debreceni közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, melyeknél legkésőbb 2024 első negyedévében köthetik meg a szerződést. A közbeszerzések között vannak tervezési és kivitelezési tenderek is – mutatott rá.

A tervezési projektek ékköve a debreceni keleti elkerülő út előkészítése: itt meg kell találni azt a nyomvonalat, mely alkalmas társadalmi, környezetvédelmi, civil és örökségvédelmi szempontból, és mindenkinek megfelelő.

Így folytatódnak az építkezések
A projektek:

a 35-ös főút négysávosításának előkészítését Debrecen és Józsa között,
a józsai északi elkerülő utat, a Füredi és Böszörményi út csomópontjának fejlesztési terveit,
a 481-es főút egy szakaszának négysávosításának tervezését,
a 47-es főút négysávosítását Debrecen kivezető szakaszán,
a Homokkerti és a Vágóhíd utcai felüljárók fejlesztésének előkészítését,
a Nyíl utca négysávosításának tervezését,
a Kassai út fejlesztését az Árpád tér és a 471-es főút között.
Ezek mellett kivitelezési közbeszerzést írtak ki öt debreceni csomópont fejlesztésére és a Domokos Márton út folytatására is.

Készül a tanulmányterv a 4-es főút Debrecen és Nyíregyháza közti szakaszának négysávosítására, mely márciusra elkészül. Mihamarabb szeretnék kiírni a közbeszerzést a kiviteli tervek elkészítésére.

Forrás: magyarépítők.hu

Kapcsolódó cikkek