Debrecenbe ömlik a közlekedés fejlesztésére szánt pénz, ám Szolnok, ahogy a megye is, kimaradt ebből

Megosztás

Miközben egyetlen egy Szolnok vármegyei projektet sem nyilvánított a kormány nemzetgazdasági szempontból is kiemelt ügynek, négy debreceni fejlesztés kapott ilyen hozzájárulást. Mindegyik a közlekedésfejlesztés része. Szolnokon továbbra sem hallani az új Tisza-hídról és a szandaszőlősi elkerülőről.

Nagy lelkesedéssel számolt be a haon.hu, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított négy debreceni beruházást is – derült ki a szeptember 14-i Magyar Közlönyből.

Az egyik a 35. számú főút Debrecen-Józsa és 354. számú főút közötti szakasz fejlesztése.

A mintegy 2,4 kilométer hosszú útszakasz, valamint az érintett csomópontok kapacitásbővítésének kiviteli terveire mintegy 325 millió forint áll rendelkezésre. Ez a beruházás annak a csomagnak a része, melyben mintegy 112,2 milliárd forintnyi, Debrecent érintő fejlesztési forrást ítélt oda a kormány.

Számos fejlesztésre kap pénzt Debrecen, mely még élhetőbbé válik

A másik kiemelt jelentőségű projekt a Debrecen-Józsa északi tehermentesítő út megvalósítása, melynek révén a józsai autópálya-lehajtó egy olyan összeköttetést kap a 35-ös főúttal, amely képes lesz elkerülni a városrész lakott területeit.

Fontos debreceni csomópont is érintett

A harmadik a Füredi út – Böszörményi úti csomópont fejlesztése. Ez a kereszteződés jelentős közúti forgalmat bonyolít le, ezért a jelzőlámpás csomópont fejlesztése a jövőben indokolttá válhat a gazdasági övezetek által generált forgalomtöbblet miatt. Ezen terület fejlesztésére, bővítésére tanulmányterv készül mintegy 150 millió forint értékben.

Több forgalmas csomópontot és utat is fejlesztenek majd Debrecenben

A negyedik, cívisvárost érintő pont a 47. számú főút 4. számú főút és 481. számú főút közötti szakasz fejlesztése.

A 47-es számú főút négynyomúsítása kiviteli terveinek elkészítésére 300 millió forint támogatást kapott Debrecen, további 200 millióból pedig elkészülhet Homokkerti felüljáró és kapcsolódó úthálózat kapacitásbővítése környezetvédelmi engedélyig történő előkészítése.

Ha ez elkészül, csökkenhet a 47-es és a városi utak terhelése

Egy vármegyét érintő projekt szintén nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügy lett, ez a 47. számú főút Békéscsaba és Berettyóújfalu közötti szakaszának 2×2 sávra történő fejlesztése.

Átböngészve az említett közlönyt, egyetlen Szolnok vármegyei kiemelt beruházást sem találtunk benne.

Nyitőkép: A Füredi út – Böszörményi úti csomópont fejlesztése is kiemelt ügy lett – Debrecenben.

Fotó: haon.hu

Kapcsolódó cikkek