Két hét, és kiderül a nyugdíjemelésről minden

Megosztás

A korábbi tapasztalatok szerint, a hivatalos rendelet október első napjaiban érkezhet, de a kormánydöntésre, valamint a pótlólagos emelést tartalmazó kormányzati bejelentésre már csak pár napot kell várni. 2021-ben a döntés október 6-án jelent meg, míg 2022-ben október 5-én hirdette ki a kormány.

A portfolio.hu számításai szerint ez a plusz összeg az államnak legalább 200 milliárd forintba fog kerülni, ami a már felborult költségvetést még rosszabb helyzetbe hozza.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy szeptember végéig dönt a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről, miután az augusztusi inflációs adat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke az idén magasabb lesz 15 százaléknál.

A nyugdíjas infláció 1-1,5 százalékponttal magasabb volt minden hónapban, mint az általános pénzromlási ütem.

Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója a napokban a Népszavának szintén arról beszélt, hogy az éves nyugdíjas infláció magasabb lehet az általános inflációnál az idén, valahol 18,7-19,2 százalék körül. Ez azt is jelentené tehát, hogy a nyugdíjasok akár 4,2 százalékos pótlólagos emelésben részesülhetnek novemberben.

Farkas András ugyanakkor hozzátette: egyetlen előzetes becslés sem köti a kormányt, de feltehetően legalább 2,5 százalék, legfeljebb 3,5 százalék korrekcióra számítani lehet.

3,5-4 százalékos nyugdíjemelést várnak novemberre a kormánytól a nyugdíjasok

A gyakorlatban az összeget november elején kapja majd kézhez minden érintett. Egyrészt 11 havi pótlólagos nyugdíjemelést visszamenőlegesen (első tíz hónap + a 13. havi nyugdíjra jutó emelés összege), egy összegben, valamint a novemberi nyugdíjukat már a magasabb összegben kapják meg.

A medián nyugdíj összege 186 ezer forint, míg az átlagnyugdíj összege 208 ezer forint. Ha az előbbire vetítjük a 4,2 százalékos pótlólagos emelés mértékét, akkor havi 7800 forint plusz jön ki, ha utóbbira, akkor 8700 forint adódik. Vagyis novemberben egy összegben az átlagnyugdíjat kézhez kapó idős korú 96 ezer forintnyi egyszeri juttatásban részesülhet.

Forrás: hirklikk.hu

Kapcsolódó cikkek