Anyukákat, gyerekeket tartanak rettegésben a tiszavárkonyi kóbor kutyák

Megosztás

A központban és az óvoda környékén rendkívüli módon elszaporodtak a kóborló kutyák, akik nem egy esetben közeledtek agresszívan az éppen arra járó gyerekekhez és anyukákhoz. Hegedűs István polgármester szerint már az önkormányzathoz is érkeztek panaszok, a probléma senki számára nem újdonság.

Alig van olyan település Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de akár nagyobb régiót is lehetne említeni, ahol valamilyen formában ne okozna problémát a kóbor kutyák jelenléte. Bár rengeteg a felelőtlen állattartó és a túltenyésztés, fontos tudnunk, hogy a hosszú ideje gazdátlan kutyák számos betegség hordozói lehetnek, veszélyeztethetik más háziállatok és emberek egészségét.

Kiemelten súlyos gondokat okoz a kérdés Tiszavárkonyban, ahol a gondatlan tartási körülmények és önmagában a gazdi nélküli kutyák nagy száma egy ideje rettegésben tartja a helyieket.

Vannak szelídek, de akadnak morgó, harapó állatok is, akik az óvoda környékén tűnnek fel gyakran. Volt olyan eset, hogy egy gyereknek futva kellett hazáig rohannia, mert egy termetes négylábú elkezdte kergetni.

„Nem is annyira új keletű ez a probléma, csak most jobban ráirányul a figyelem, bizonyára több a kutya az utcán valamiért. Főként a főtéren, buszmegálló környékén látják őket csavarogni. Különösen tüzelési időszakban jön rá a kutyákra a mehetnék.” – mondta a polgármester.

Amikor bejelentést kapnak, első körben megpróbálnak utána járni annak, hogy ki az eb tulajdonosa. Utána felveszik vele a kapcsolatot, és megkérik, hogy jobban figyeljen a kutyára. Ha ez nem történik meg, egy második eset után helyszíni szemlét is tarthat az illetékes hatóság.

Az a nehezebb, amikor nem tudnak a végére járni annak, hogy ki a gazdi.

„Ilyenkor közösségi oldalon is keressük a tulajdonost, a lakosok is aktívak, jelzik, merre látták, vannak, akik fotókat is közzétesznek. (…) A múltkor például bejelentették, hogy két kiskutyát találtak a határban, ki is mentünk, de nem találtuk meg őket” – tette hozzá Hegedűs.

Kép: alisohani.wordpress.com

Kapcsolódó cikkek