Önkéntesek csinosították az újjáépített tiszavárkonyi alkotóházat

Megosztás


Az elmúlt napokban tovább folytatódott a felújítási munka a tiszavárkonyi népművészeti alkotótelepen. Az önkéntes munkát a megyei népművészeti egyesület elnöksége szervezte meg. A feladat az alkotóház homlokzata falfelületeinek újrafestése, belső tér takarítása, a többi épület (jurta, kovácsműhely, raktárak, nyári konyha és foglalkoztató) takarítása, rendbetétele, udvarrendezés volt.

Nem kevesen, tizennyolcan gyűltek össze, hogy segítsék a helyreállítást. A férfiak szépen haladtak az alkotóház homlokzati faanyagának újra lazúrozásával, a bútorok pakolásával, az emeleti falépcső tervezésével. A nők a takarítást, ablakmosást, bútorok tisztítását, és a csapat élelmezését, azaz a főzést vállalták magukra.

A szorgalmas munka jutalma a frissen bográcsban készült ebéd volt, finom csülökpörkölttel jutalmazták a 18 önkéntest.

Mint ismert, a megye egyik legimpozánsabb népi ihletésű épületegyüttese eddig tisztázatlan körülmények között vált a lángok martalékává 2016/17 szilveszter éjjelén. – számolt be róla a Szolnok TV.. Vannak akik azt állítják a kéményből pattant ki a szikra, mások szerint viszont tüzijáték rakéták okozták a bajt.

Tiszavárkony és a környék emblematikus épülete pár óra leforgása alatt semmisült meg. A katasztrófavédelemhez éjfél után pár perccel érkezett a segélykérő hívás. A 200 négyzetméteres épület nádteteje kapott lángra. A tűzoltók megfékezték a lángokat- így az épület falai egyben maradtak, de szinte teljesen használhatatlanná vált a ház.

Az alkotóház udvarán egykor álló szauna 2016-ot megelőzően égett le. 2016 végén a főépület vált a lángok martalékává. A vendégfogadásra, akár több mint 20 fő elszállásolására is alkalmas tetőteres objektum adott otthont a kiállításoknak… de itt volt az iroda is, mely a benne őrzött iratokkal együtt teljesen megsemmisült.

Az alkotóházat egy 20 fős csoport bérelte ki. Az első meghallgatások során – a tévé információi szerint – azt állították, a kéményből kipattanó szikra okozhatta a bajt. Mást mondtak viszont a helyiek: több szemtanú állította, hogy a portán lévők petárdákat, tűzijáték rakétákat lőttek ki.

Az alkotóház újjáépítésére gyűjtés is indult, és évek tart a fokozatos helyreállítása.

Forrás: JNSZ Megyei Népművészeti Egyesület Facebook és Szolnok TV

Fotó: megyei népművészeti egyesület Facebook

Kapcsolódó cikkek