Illegális szeméttelepek vonzzák be a kóbor kutyákat Tiszaföldváron – Csak a lőfegyver a megoldás, de nincs, aki ezt elvégezze

Megosztás

Falkákban kóborló, félelmet keltő kutyák és illegális szemétlerakó helyek keserítik meg a tiszaföldváriak életét. A két dolog között összefüggés is lehet, az elvadult, gazda nélküli ebek élelmet keresnek a szemét között. Ha ott nincs megfelelő falat, akkor bemerészkednek a város szélső utcáinak portáira is, baromfit, birkát ölnek. Egy mezőőr rendet teremthetne, de abból most épp nincs az alföldi kisvárosban.

A kóbor kutyák, a gondozatlan porták és az illegális szemétlerakók jelentik a legnagyobb problémát Tiszaföldvár külső utcáiban. Az önkormányzat a helyi polgárőrök együttműködésével próbál úrrá lenni a helyzeten. A szemetelőket tettenérés után bírsággal, a szemét elszállításával lehet szankcionálni, de a kutyákkal szemben az önkéntes őrszolgálat tehetetlen, oda fegyveres mezőőr kell.

– Gyereket vagy a biciklivel közlekedő édesanyámat már nem is engedünk arra menni, ahol a kutyákat az utcák végén rendszeresen látjuk, borjúnyi nagyságú is van köztük, félünk- mondta a Blikknek a tiszaföldvári B. Mária. – Tudjuk, hogy ahogyan a szemétnek, úgy ezeknek a szerencsétlen állatoknak is volt egykor gazdája, de az pont azért rakta ki az utcára a mocskát meg a kutyáját, mert nem akar értük felelősséget vállalni. Senki nem mondja itt, hogy ezért a polgármester vagy a képviselők a felelősek, de a rendért már igen, mi tehetetlenek vagyunk, mi csak félünk, nekik kell intézkedni. Sajnos ezek a kutyák már olyan vadak, agresszívak, hogy nem lehet őket befogni. Régebben egy környékbeli vadász vagy a körzeti megbízott intézkedett, az itt lakók biztonsága érdekében kilőtte a veszélyes állatokat, de ma már más világ van, senki nem vállalkozik erre.

A városban van közterület-felügyelő, Cseuz Zsolt alpolgármester által közzétett adatok szerint csak idén októberig 1567 esetben kellett intézkednie az önkormányzat munkatársának, legfőképpen gondozatlan telkek, illegális szemétlerakatok és a kóbor ebek miatt. Az elhanyagolt kertek miatt a tulajdonosokat kötelezik rendrakásra, művelésre, a szemetelőket már kamerák is figyelik, de a kóbor állatoktól csak egy mezőőr tudná megvédeni a lakosságot, ez az állás azonban jelenleg betöltetlen a városban.

– A mezőőr kötelességei közé tartozik az elkóborolt állatok gazdáinak megtalálása, beazonosítása, a kóbor állat hazaszállításának ellenőrzése – mondta a Blikknek Homoki András agrárgazdasági igazságügyi szakértő. – A jogszabály értelmezése szerint kóbor eb észlelését követően a szolgálatot teljesítő mezőőr haladéktalanul köteles gondoskodni a kóbor eb befogásáról, illetve a befogott ebnek az e célból kialakított kennelben történő elhelyezéséről. Minden tőle telhetőt meg kell tennie annak érdekében, hogy a befogás az állat számára a lehető legkevesebb fájdalommal és lehetőség szerint maradandó károsodás nélkül történjék.

Ha a közterületen kóborló eb magatartása emberi életet, egészséget veszélyeztet, a szolgálatot teljesítő mezőőr akár az elkóborló eb életének kioltása árán is jogosult megakadályozni azt, hogy az állat bárkinek is sérülést okozzon. Ilyenkor használhatja a szolgálati sörétes lőfegyverét is, persze csak úgy, ha a lövés senkit nem veszélyeztet.

A fegyverhasználatról – ha ez előtte nem oldható meg – utólag is minden esetben értesítenie kell a rendőrséget, illetve jelentést kell írnia az önkormányzatnak a sörétes vadász lőfegyver jogszerű használatáról, a felhasznált lőszer mennyiségéről.

Blikk.hu

Kapcsolódó cikkek