A szolnoki származású Csankó Zoltán kapta idén a Kaszás Attila-díjat

Megosztás

Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze kapta idén a Kaszás Attila-díjat. Az elismerést a színművész a Vígszínházban megrendezett díjátadó ünnepségen vehette át.

A díjátadó ünnepségen felidézték: Kaszás Attila drámaian fiatalon hunyt el, de e viszonylag rövid idő alatt is sikerült olyan teljesítményt felmutatnia, olyan alakításokat színre vinnie, hogy kortársai – alig pár hónappal a halála után – róla elnevezett díjjal is meg kívánták örökíteni őt és azt a szellemiséget, amelyet képviselt.

Kaszás Attila személye szimbólummá vált, példaképpé, s nem csupán a társulati összetartozás, hanem egy magasabb szintű, tágabb közösség, a nemzet összetartozásának szimbólumává is.

Elhangzott:   “Aki a Kaszás Attila-díjat megkapja, abban óhatatlanul van valami Kaszás Attila lényéből, lényének legbensőbb lényegéből”.

Az elismerést Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj egyik alapítója, Oberfrank Pál színművész, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke és Hopkó Iván, a Raiffeisen Bank igazgatója adta át.

A díjátadó ünnepségen Hegedűs D. Géza színművész, rendező, a MASZK színészegyesület elnöke idézte fel Kaszás Attila pályafutását, amely a Vígszínházból a Nemzeti Színházba vezetett.

Mint a rendezvényen elhangzott, a tizenöt évvel ezelőtt alapított Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek számára az egyik legfontosabb elismerés, a jelöltek három szinten – a saját társulatukban, a szakmán belül és a közönség előtt – is megmérettetnek.

A szakmai díjjal a színészvilág Kaszás Attila öröksége előtt is tiszteleg: a fiatalon elhunyt színész ugyanis mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában.

Az idei jelöltekre csaknem 6000 szavazat érkezett. A díjat mintegy 2500 szavazattal nyerte Csankó Zoltán, míg a második legtöbb szavazatot Fila Balázs kapta.

Csankó Zoltán, aki az idén már harmadszor került a döntőbe, a díjat édesanyja emlékének ajánlotta. A színművész, mielőtt jelenlegi társulatához csatlakozott, először az Arany János Színház, majd a Radnóti Miklós Színház és a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. A Jászai Mari-díjas, szolnoki származású színészt a közönség nemcsak a színházból, de többek között szinkronhangként is ismerheti.

A díj, amely egy Kutas László által készített szobor, anyagi megbecsüléssel is jár, a díjazott a KIM és a Raiffeisen Bank jóvoltából 1, 6 millió forint pénzjutalomban is részesült.

MTI

Fotó: Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, miután átvette a Kaszás Attila-díjat az átadóünnepségen a Vígszínházban 2023. december 5-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkek