Újabb vízfelületekkel gyarapodott a KTVHESZ horgászterülete, fejlesztésbe is kezdenek

Megosztás

Ismét bővülnek a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) vízterületei 2024-től két új vízfelülettel. A Nagykunsági-főcsatorna és a Jászsági-főcsatorna felső szakaszai kerülnek a szövetség kezelésébe.

A KTVHESZ ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a 2022. májusi küldöttközgyűlésen  Dérer István a MOHOSZ elnökhelyettese előadásában elhangzott, hogy az országban több helyen meglévő tagszövetségi területi átfedéseket a MOHOSZ meg kívánja szüntetni.

Az eltelt időszakban a MOHOSZ megalakította az Ügyvitel- és Szolgáltatásfejlesztési Eseti Bizottságot, mely szervezetstratégiai és fejlesztési kérdéseket tárgyalt és készített elő a MOHOSZ választmánya számára.

A választmány a 2022. októberi ülésén döntött arról, hogy támogatja a Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetsége és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége esetében a tárgyalásokat a szövetségi átfedések megszüntetése érdekében.
A két szövetség között ezután az érdemi egyeztetések megkezdődtek, és az integráció az idei december 31-i végső határidő előtt eredményesen le is zárult.

Az elért eredmények a következők:

A KTVHESZ a Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetsége 10 tagegyesülete közül kilencet már felvett tagjai közé, az utolsó egyesület tagfelvételét 2024. évben fogják megejteni, így a szövetség tovább erősödve, a MOHOSZ tagszövetségei között taglétszámát tekintve a 3.-4. helyre pozícionálta magát.

A KTVHESZ a Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetsége halgazdálkodói feladatainak átvétele kapcsán 2024. január 1. napjával az alábbi két vízterület alhaszonbérlőjévé vált: 

  • Nagykunsági-főcsatorna Tisza-tó zsilipjétől az Abádszalók-Tiszabura közúti hídig tartó szakasza. (víztérkód: 16-299-1-1),
  • Jászsági-főcsatorna Tisza-tó zsilipjétől a Kisköre-Füzesabony vasúti hídig tartó szakasza. (víztérkód: 16-298-1-1).

Az alhaszonbérleti szerződést a november végén tartott elnökségi ülésen írták alá. Most kidolgozzák és elfogadják az új horgászrendet, a területi jegyek típusait és a halgazdálkodási terveket.

A KTVHESZ kezelésébe került csatornákon fejleszteni kívánják a horgászati lehetőségeket.

Első körben a Nagykunsági-főcsatorna gátkoronáján létesítendő kövezett út kialakításával. A beruházás többcélú, igazolja a MOHOSZ törekvéseit, mind a horgászok, mind a külső környezet irányába.

A KÖTIVIZIG vagyonkezelői hozzájárulását megkapták, a kivitelezők versenyeztetése folyamatban van, így a munkákat 2024. elején az időjárási viszonyok figyelembevételével a lehető leghamarabb meg kívánják kezdeni.

Mint a KTVHESZ leszögezte, a sikerhez szükséges volt a partner, a Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetsége konstruktív hozzáállása, és a Magyar Országos Horgász Szövetség támogatása. Mindkét félnek köszönik a lehetőséget ahhoz, hogy a szövetség tovább erősödhessen, és ezzel a horgászok jövőbeni, szolgáltatói szemléletű kiszolgálását minél magasabb szinten tudja ellátni.

Forrás: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége Facebook

Kapcsolódó cikkek