Andor Évának sírta el bánatát Balázs Péter, aki szerint Jordán Tamás részegen hívta fel őt

Megosztás

Hihetetlen aljassággal támadták a Kossuth-díjas művészt saját kollégái címmel jelent meg egy írás Balázs Péterről, aki 2007 és 2021 között vezette a szolnoki Szigligeti Színházat. Balázs a Kontextus adásában beszélt súlyos betegségéről, és azt is elmondta, hogyan hívta fel állítólag részegen Jordán Tamás, hogy ne legyen igazgató.

Túlzás nélkül lehet mondani, hogy Balázs Péter színidirektort a tenyerén hordozta a fideszes városvezetés. Egész egyszerűen istenítették őt, a művész nem tudott hibázni. Munkássága alatt minden szép és jó volt a színházban, ahogy persze most is az, hiszen az új igazgató is egészen Fidesz-közeli.

A jobboldali médiában futótűzként terjedt el a Kontextus című műsor kivonata. A Magyar Nemzet is idézte az elhangzottakat.

Mint írták, először beszélt súlyos betegségéről Balázs Péter a Kontextus YouTube-csatornáján, ahol azt is elmondta, hogyan hívta fel részegen Jordán Tamás, hogy ne legyen igazgató.

A közismert s méltán kedvelt színészről talán kevesen tudják, hogy az első olyan művész volt a szakmájából, aki nyíltan vállalta a jobboldali, konzervatív értékrendet, amelyben hisz. Emiatt páratlan támadás indult ellene, amikor megpályázta és meg is nyerte a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztját. Később a Vígszínház igazgatói állásáért is elindult, de azt az újabb támadások miatt feladta.

A Kontextus műsorvezetője elmondta, hogy baloldali tüntetéseken néha akkor is őt mocskolták, amikor épp nem is volt köze ahhoz, ami ellen tüntettek.

Az is elhangzott, hogy az utóbbi öt évben egy halálos betegséggel is meg kellett küzdenie.

1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és csodálatos pályát futott be – vallotta a színművész a műsorban.

Olyan eseményeknek lehettem részese, amelyeket mások talán csak elbeszélésekből ismernek. Ilyen volt a Képzelt riport vagy az István, a király – fejtette ki.

A művész elmondta, hogy az is egy nagy dolog volt számára, hogy színházigazgató volt Szolnokon 14 évig, miközben egy jó darabig még Pesten játszhatott tovább. Kijelentette, büszke arra, hogy olyan munkát sosem vállalt el, ami nem egyezett az elveivel. Ezért mondott fel 25-26 év után a Vígszínházban.

A műsorban elhangzott, hogy a Gyurcsány-kormány idejében, a budapesti véleménymegmondó emberek ellenében nevezték ki egy vidéki színház élére, ami akkor példa nélküli volt.

A politikai téren a fővárosból diktáltakat manapság is tökéletesen megvalósító Szalay Ferenc szolnoki polgármester akkor viszont nagyon kényes volt, amikor azt mondta, hogy neki ne diktálják Budapestről, hogy ki legyen a színháza (sic!) igazgatója. Ráadásul Balázs Péternek egy kiürült színházat kellett átvennie azért, hogy megtöltse nézőkkel.

Andor Éva felemlítette Balázs Péternek, hogy ekkor, a pályázata kapcsán kezdték el támadni olyan emberek, akiket már nagyon régóta ismert, például Ascher Tamás és Hegedüs D. Géza is sajtótájékoztatót tartott ellene.

A riporter kérdésére, hogy megkeresték-e személyesen ezek a régi ismerősök, a művész elmondta, hogy általában nem, a véleményüket csak a nagy nyilvánosság előtt hangoztatták.

– Egyedül Jordán Tamás hívott fel Pécsről, de úgy be volt rúgva, hogy nem lehetett érteni, hogy miről beszél, de hát ilyen előfordul… Egy a lényeg, nem akarták engedni azt, hogy Szolnokon ne liberális színházvezetés legyen. Nem az volt a fontos, hogy a színházban mi legyen, hanem hogy a vezetés legyen az, amit ők akarnak. Azt akarták, hogy „a mi kutyánk kölyke” legyen. Hogy jön ahhoz egy Balázs Péter, hogy egy színházat igazgasson – fejtette ki a támadás okait a színművész.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek