A jól ismert Szolnok megyei cégek a Forbes 100-as listáján

Megosztás

Idén hetedik alkalommal állította össze a Forbes a legértékesebb magyar tulajdonban levő cégek listáját. Három Jász-Nagykun-Szolnok megyei érintettséget találunk: a sort természetesen a Jász Plasztik Kft. kezdi, majd a Szatmári csoport szintén a 100-as lista elején helyezkedik el, az utolsó harmadban pedig a karcagi Agrosprint található.

A Jász Plasztik és a jászberényi Kasza család az ilyen jellegű listák állandó szereplője. Most a 11. helyet érték el, de 2015-ben még a jászárokszállási születésű Csányi Sándort és családját is megelőzték. Cégük több ezer embernek ad munkát, olyan cégek beszállítója, mint az Electrolux, a Volkswagen, vagy a Samsung.

Kasza Lajos, a vállalat vezetője természetesen a leggazdagabb magyarok listán rendre hasonlóan előkelő helyen található. A Plasztik elsősorban műanyag-feldolgozással, akkumulátorgyártással és autókereskedéssel foglalkozik, a becsült cégérték 122,7 milliárd forint.

Kasza Lajos, a Jász Plasztik vezetője Lázár Jánossal tavaly auguszrusban

Szintén jászberényi központtal rendelkezik a 23. Szatmári csoport, ők épületgépészettel, élelmiszeriparral és kiskereskedelemmel foglalkoznak, becsült vagyonuk 56,9 milliárd. A Szatmári cégcsoport közel 1200 munkavállaló megélhetését biztosítja és a fő profil mellett még autóipari, illetve ingatlanberuházási érdekeltségeik vannak. 2022 októberében adták át a Jászság fővárosában a Hotel Szatmárit.

A 100-as lista vége felé, a 79. helyen található az 1991-ben alapított, karcagi székhelyű Agrosprint Zrt., akik zöldség-és gyümölcstermékek feldolgozásával és gyorsfagyasztásával érték el 18,7 milliárd forintra taksált vagyonukat. A családi vállalkozás néhány fővel indult, majd az üzlet egyre jobban ment, mostanra gyáregységeik Karcag mellett Nyírlugoson, de még Romániában is jelen vannak. Létrehozták a megye egyik legnagyobb fagyasztóüzemét, üzemeikben több mint 30 féle zöldség- és gyümölcstermék feldolgozása folyik.

Az AgroSprint Zrt. új gyorsfagyasztó üzeme az átadás napján Karcagon 2023. júniusiában

A géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről ismert első helyezett MPF Holding értékét 408,3 milliárd forintra becsülte a Forbes. Az MPF-et követte Gattyán György pornómilliárdos streamingszolgáltatást nyújtó, Docler Holding nevű vállalata, illetve bronzérmes lett az álattenyésztéssel foglalkozó Bonafarm Csoport, ami Csányi Sándor tulajdonában áll.

A listán több, a jelenlegi kormányzattal erőteljesen összefüggésbe hozható cégcsoport szerepel, itt lehet böngészni a cégeket.

Képek: Lázár János Facebook oldala, MTI/Czeglédi Zsolt, jpauto.hu

Kapcsolódó cikkek