Hidegvérrel, kéjvágyból gyilkolt – a martfűi rém történetét dolgozta fel a Blikk

Megosztás

Nagyon érdekes bűnügyi rovat keretében ismerteti a Blikk a mindenki által jól ismert martfűi rémnek nevezett elkövető kegyetlen gyilkosságait, sőt, megszólaltatták Dr. Végh Endre nyugdíjas háziorvost, talán az egyetlen élő tanút, akitől új gondolatokat hallhatunk a sokkoló bűncselekményekről.

A helyiek feltehetően inkább a tiszai szabadstrandra, vagy a cipőgyárra gondolnak szívesen, amikor városuk, Martfű nevét hallják, de kár lenne eltagadni, hogy a magyar nyilvánosság elsősorban az 1950-es évek végén kezdődő gyilkosságsorozat által ismerheti a települést.

Tíz év alatt összesen hat nőt támadott meg a tiszaföldvári teherautó-vezető Kovács Péter, amiből négy halállal végződött. A hatóságok hatalmasat bakiztak az ügyben, ugyanis először egy ártatlan, Kirják János nevű férfit ítéltek el. Amíg Kirják egy olyan bűncselekményért ült, amit el sem követett, közben Kovács zavartalanul szedhette áldozatait.

Kovács puszta kéjvágyból, szexuális abberációból kifolyólag gyilkolt meg nőket, végül 1967-ben tartóztatták le és bizonyították rá a borzalmakat.

Ő volt Magyarország legelvetemültebb sorozatgyilkosa – A martfűi rém nyomába eredt a Blikk

A kéjvágy vezérelte, egy film indította be, éjszaka vadászott és borzalmas ténykedése során összesen négy magányos nővel végzett Magyarország alighanem leghíresebb sorozatgyilkosa, Kovács Péter, azaz a martfűi rém. Az 50-es évek végén indult támadások ügyében ráadásul hatalmasat hibáztak a hatóságok, Kovács helyett egy ártatlan férfit ítéltek el, Kirják Jánost, aki 10 évet ült, mígnem kiderült az igazság.

A Nyomon vagyunk! című műsorban Végh József kriminálpszichológus segít a nézőknek összerakni a mozaikokat, beszél arról, hogy Kirják József előzetesen miért vallhatta be a gyilkosságot, miközben nem ő követte el azt, valamint részletesen kibontják a martfűi rém tíz évig tartó gyilkosságsorozatának fontosabb állomásait, amit Jász-Nagykun-Szolnok megyében követett el.

A történetből 2016-ben Sopsits Árpád készített filmet, ha szeretjük a fikció és a valóság keverédését, érdemes megnézni, de ha a szikár tények által akarunk informálódni, a beszélgetés jobban segíthet eligazodni.

Kapcsolódó cikkek