Szolnokon készülnek az Egyesült Államoknak szállított hidrogénhajtású vasúti kocsik

Megosztás

Nem akármilyen léptékű fejlesztés látszik hamarosan megvalósulni, Észak-Amerika első hidrogénhajtású vonatai készülnek Szolnokon, a Stadler-csoport által. A hidrogénhajtású közlekedési eszközök egyre inkább felkapottá válnak a fenntartható közlekedés terén, az USA mellett más országok is érdeklődnek az új technológia iránt.

Nem újdonság, hogy a hidrogénhajtású közlekedési eszközök kulcsszerepet játszhatnak a fenntartható és tiszta közlekedés kialakításában a jövőben. Ennek ékes példája, hogy a Stadler cég szolnoki gyárában készülnek az Egyesült Államok első hidrogénhajtású vasúti kocsijai.

A szerződésben foglaltak szerint négy, csúcstechnológiás motorvonat készül el a California State Transportation Agency és a Caltrans számára, valamint további szerelvényeket terveznek.

No Title

A tavalyi InnoTrans-os bemutatást követően a Stadler jelenleg a FLIRT H2 típus tesztelését végzi, mielőtt azt az Egyesült Államokba szállítja kora nyáron. Ez a típus lesz minden idők első hidrogénüzemű vonata, amely az USA-ban forgalomba áll. Tekintsd meg a vonatot működés közben az alábbi videón, és tudj meg többet is a FLIRT H2-ről, és a Stadler fenntartható hajtásmegoldásairól a honlapunkon.

„Az új hidrogénhatású rendszer tesztelése számunkra is egy különleges esemény. Mindig emlékezni fogok a napra, amikor a jármű a saját hidrogénhajtása segítségével először megmozdult. Három évnyi fejlesztést, tervezést és gyártást követően ez a csapat számára egy rendkívül fontos mérföldkő volt – mesélt a fejlesztésről Stefan Bernsdorf projektmenedzser.

A dízelvonatok alternatívájaként feltűnő hidrogén-meghajtású közlekedési eszközök Németországban már nem számítanak akkora látványosságnak, a tavalyi tesztidőszak lezárultával már menetrend szerint viszik az utasokat a gőzt és kondenzvizet kibocsátó vonatok.

A FLIRT H2 nevet viselő járművet két nemzetközi eseményen már be is mutatták a világnak, látható volt az InnoTrans 2022-es rendezvényén, és az APTA Expón 2023-ban – tudtuk meg a Stadler közleményéből.

A hidrogénüzemű járművek rengeteg pro érvvel bírnak: használatukkal hozzájárulhatunk a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, kiegyensúlyozhatja az energiatermelést, környezetbarát működése pedig csökkentheti a fosszilis energiahordozók iránti keresletet.

Kép: AFP

Kapcsolódó cikkek