Ne keressük, idén sincs a legélhetőbb térségek között a szolnoki

Megosztás

Az MBH Jelzálogbank 2023-as élhetőségi rangsorában alapos meglepetéseket vélhetünk felfedezni: bár az elsők között nincs nagy meglepetés, a statisztikák szerint Budapesten, illetve Pilisvörösvár és Pécs környékén a legjobb élni napjaink Magyarországán, de abban nincs változás, hogy Szolnok továbbra sincs az elsők között.

Oktatás, egészségügy, kultúra, bűnözés, munkaerőpiac, vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége. Ezek voltak azok a szempontok, amelyek mentén idén is egy összetett képet kívántak adni az ország 174 járásáról és a fővárosról.

A kultúra volt az egyetlen mutató, amiben a szolnoki járás befért az első tízbe az elmúlt időszakban, de idén a miskolcival együtt még abból is kikerült.

A felmérés úgy fogalmaz, „bár az élhetőség szempontjából kiemelkedik Budapest és agglomerációja, valamint a megyeszékhelyek környékének jelentős része, vannak kivételek, mint a Kecskeméti, a Zalaegerszegi, az Egri, a Nyíregyházi és a Szolnoki járás.”

Nem túl előnyös összesített eredmények

Ezen adatok fényében megállapíthatjuk, rég volt már, amikor 2012-ben egy felmérés a legélhetőbb városnak címkézte a megyeszékhelyet, igaz, akkor a fővárost kivették a kalapból és környezeti, illetve a társadalmi fenntarthatóság szempontjából vizsgálták a településeket.

Az összesített mutatók egyébként arra az általános tapasztalattal is megállapítható következtetésre jutottak, hogy Nyugat-Magyarországon jobbak az oktatási feltételek, a munkaerőpiaci helyzet és a vásárlási lehetőség, viszont a keleti országrészen – amellett, hogy láthatóan sehol nem ért el kiugró pontszámokat -, könnyebb lakáshoz jutni.

Az MBH adatai alapján Kelet-Magyarországon Debrecen, nyugaton Pécs környékén a legjobb élni, ha pedig megfizethetetlen térséget említünk, a Balaton környékén kell keresgélni. Pilisvörösvár, Gyomaendrőd és Pécsvárad környéke a legbiztonságosabb és szintén nem meglepő, hogy a vásárlási lehetőségek szempontjából a nagyobb városok jobban teljesítenek a kistelepülésekhez képest.

Képek: MBH, Csodálatos Magyarország

Kapcsolódó cikkek