Úgy tűnik, nem tesz le róla Szolnok, hogy Európa kulturális fővárosa legyen

Megosztás

„Elindítottuk a programot, szeretnénk megpályázni a címet” – eddig is szó volt róla, de a Szolnok 950 programsorozatról tartott sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester ismét megerősítette szándékát, hogy hosszútávon Szolnokból Európa kulturális fővárosa legyen Pécs és Veszprém után.

Október 12-én, csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a 2025-ben esedékes, egész éven át tartó, Szolnok 950 elnevezésű programsorozatról, ami egy nagyon fontos jubileumi évforduló a megyeszékhely számára.

Szalay polgármester meglehetősen bátran fogalmazott, azt mondta, a két év múlva esedékes rendezvények egyfajta főpróbái lehetnek a kulturális fővárosi címnek.

A hír nem teljesen újkeletű, még januárban írtunk arról, hogy a megyeszékhely feltehetően 2027-ben fogja beadni a pályázatát, hogy a 2035-ös kiíráson eredményesen tudjanak részt venni.

A Tisza hangulata mindenkit elvarázsol, de jelen helyzetben mégis elég ambíciózus vállalásnak tűnik a pályázás

Európa kulturális fővárosának címét az Európai Unió ítéli oda. Az idei évben Temesvár és a görög Elefszína városa mellett Veszprém dicsekedhet ezzel a címmel. Az más kérdés, hogy jelenlegi – és kérdéses jövőbeni – állapotában Szolnok mennyire képes megújítani turisztikai vonzerejét, kulturális értékeit ahhoz, hogy pozitív elbírálásban részesüljön,

Az önkormányzat egyébként várja mindazon kreatív, innovatív ötletekkel bíró helyiek jelentkezését, akik segítenének megalkotni a város megalapításának 950. évfordulójából megrendezett nagy programsorozatot. Úgynevezett projektötlet bejelentőt is készítettek, egészen 2023 december 31-ig várják a lakosok ötleteit, ezen a linken.

Képek: SzolnokTV, CsodálatosMagyarország

Kapcsolódó cikkek