Várják az ötleteket, hogyan ünnepeljen Szolnok 2025-ben

Megosztás

Közeledik 2025, azaz Szolnok első hivatalos említésének 950. évfordulója. A település minden bizonnyal régebbi lehet, hiszen évezredek óta lakott ez a hely, de 1075-ben említik először Zounokként.

Szolnok nagy évfordulóra készül, 2025-ben a város alapításának 950. évfordulója közeleg, közli a szolnok950.hu weboldal. Erről a felületről az is megtudható, hogy felhívást tettek közzé, miszerint:

“Legyen ez egy különleges ünnep, amihez minden itt élő hozzáteszi a “magáét”! Rakjuk össze közösen az emlékév programját, hogy mindannyiunk számára maradandó élmény lehessen, töltsék ki a lentebbi “projektötlet bejelentő” kérdőívet, segítsenek a tervezésben! Ötleteiket 2023. október 31-ig várjuk.”

Az ötletgazdák minden bizonnyal kissé eltévedhettek a történelemben, hiszen nem 1075-ben alapították a települést, az annál jóval régebbi lehet.

Ahogyan a wikipédia is írja:

Szolnok és közvetlen környezetének írott történelme mintegy 1000 évre tekint vissza. Az emberi megtelepedés azonban már jóval korábban megtörtént, legkésőbb a paleolitikum végén már biztosan éltek emberek az akkor már valahol Szolnok közelében kanyargó Tisza mellékén. A paleolitikum, mezolitikum, újkőkorszak, majd a rézkor, a bronzkor és vaskor emberei jól követhető egymásutániságban lakták a termékeny vidéket több ezer éven át. A népvándorlás korában a népek gyors egymásutániságban jöttek-és mentek. A honfoglalás korában már nemzetségfői szállás lehetett, ahogy azt a Strázsahalom gyönyörű tarsolylemeze is jelzi számunkra.”

Szolnokot 1075-ben említik először I. Géza garamszentbenedeki alapítólevelében, Zounok alakban. Valószínűleg Szaunik volt Szolnok megye első főispánja, akit a Vata-féle pogánylázadás (1046) idején Gellért püspökkel együtt meggyilkoltak. Úgy tudjuk, hogy az ispán a kelenhegyi révnél fulladt vízbe teljes páncélzatában. A XI-XIII. században a várost ZOUNOK, SAUNIC, ZOUNUC és ZAWNUCH néven említik. Valószínűleg nem volt ekkora zavar a település elnevezésében, hanem a különböző hangtani átírások is szerepet játszottak az elnevezések kuszaságában (a latin betűk a magyar rovásírással ellentétben nem fedték le nyelvünk hangtani készletét). Elképzelhető az is, hogy a “Szaunik” (vagy valami más, eredeti alakja) nem személynév volt, hanem a sóutat ellenőrző tisztségviselő(k) korai megnevezése, úgy mint a “tárnok” vagy a “pohárnok” cím is. Ezzel érthetővé válna, hogy miért hívtak még így 2 másik megyét, amikről biztosan tudjuk, hogy a só kitermelésének és szállításának területére estek és nem tartozhattak az ispán vezetése alá.”

Mindenesetre tény, a szervezők ötleteket várnak arra, hogyan is ünnepeljen a város 2025-ben.

Fotó: Zounuk ispán, Szolnok névadójának szobra a Verseghy Ferenc Gimnázium előtt

Kapcsolódó cikkek