A jegyzőre és a pénzügyi iroda vezetőjére verték azt, hogy 330 milliós hiány van az iparűzési adóban Jászárokszálláson

Megosztás

Jászárokszálláson nagyot fordult a világ azóta, mióta új polgármester vezeti a települést. A város nem kért tovább a települést 1998 óta irányító Gergely Zoltán polgármesterségéből, ezért időközi választáson azt a Szerző Ildikót választották meg, aki immár Pócs János fideszes országgyűlési képviselőnek is megfelel, szemben Gergellyel. A város azonban hamar szembesült a valósággal.

Jászárokszálláson nyáron hirtelen kiderült, hogy az 1,4 milliárdosra tervezett iparűzésiadó-bevételből mintegy 330 millió forint nem folyik be. A polgármester, Antal Péterné Szerző Ildikó a minap tartott képviselő-testületi ülésre készített beszámolójában egy oldalon részletezte a jegyző és a pénzügyi iroda vezetőjének felelősségét az ügyben. A polgármester szerint kettejüknek nem volt megfelelő a magatartásuk, a hozzáállásuk. A testületi ülésről a Jászsági Térségi TV számolt be.

A jegyző és a pénzügyi iroda vezetője vitatta a beszámoló megállapításait, vagyis azt, hogy őket a tervezés hibák miatt személyi felelősség terheli.

A jegyző, Gábris Emese úgy reagált, hogy az adónemet januárban tervezték be a költségvetésbe, akkor azonban még nem ismert a cégek részéről sem minden gazdálkodási adat, azok csak májusban válnak ismertté és bizonyossá. Vagyis januárban még képtelenség üzleti beszámolójukkal kapcsolatban adatot kérni. Úgy vélte, a költségvetés az elfogadásakor helytálló volt. Ezt a független könyvvizsgáló véleménye is alátámasztotta. Az iparűzési adót az utóbbi év tényadata alapján tervezték be, és figyelembe vették a Pénzügyminisztérium számításai alapján az 5 százalékos gazdasági növekedést is.

A polgármesterasszony cáfolta, hogy a felelősséget át akarja hárítani. Úgy vélte, a felelősség egyetemleges. Szerinte azonban ne várja el senki se tőle, se a képviselő-testületi tagoktól, hogy bármely költségvetési sor előirányzatának számát meg tudja mondani.

A polgármester beszámolóját egyhangúan elfogadta a testület…

Nyitókép: Szerző Ildikó és Gábris Emese. Sokat elárul a testbeszéd.

Cikkünk frissített változat.

Kapcsolódó cikkek