Fehér Jánosról nevezték el az újszászi sportközpontot

Megosztás

Idén márciusban egész Újszász és még azon túl is nagyon sokan megrendüléssel fogadták a hírt, hogy meghalt Fehér János, a város Pro Urbe díjazottja, sportvezetője és közösségének örökös mozgatója, generációk János bácsija. Most róla nevezték el a helyi sportközpontot.

Sport iránti szeretetének emlékére, valamint a tömegsportok iránti elkötelezettség jeleként immár „Fehér János Sportközpont” -ként nevezik azt a folyamatosan gyarapodó, sport- és rekreációs célokra hasznosított, több helyrajzi számból álló területi egységet, amely az általános iskola udvarát elválasztó kerítéstől kezdődően a Kárpát és József Attila utak által határolt, és jelenleg  tornacsarnokot, kerékpártárolót, rekortán futókört, street workout pályát, valamint műfüves pályát foglalja magában.

Az ünnepélyes névadás időpontjaként az önkormányzati képviselő-testület szeptember 29-ét, az európai diáksport napját jelölte ki.

Fehér János friss agrár diplomásként 1976-ban költözött Újszászra, és kezdett el dolgozni a helyi tsz-ben. Rögtön bekapcsolódott a sportéletbe, a tömegsport szervezésébe. 1982-ben az újszászi sportkör elnökévé választották.

Számtalan helyi sportrendezvény fűződik a nevéhez. Vezetésével Újszász bekapcsolódott az olimpiai ötpróba akcióba, melynek keretében sokszor 300 gyermek és felnőtt vett részt egy-egy futóversenyen vagy kerékpártúrán. Sok újszászival kedveltette meg a triatlon és duatlon sportágat is.

Kezdeményezője volt a tornacsarnok megépítésének, melynek 1992-ben vezetője lett. Az ő nevéhez fűződik a lábtoll-labdázás magyarországi elterjesztése, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség megalakítása, amelynek főtitkára. Alapító tagja és alelnöke a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetségnek.

Sikeres sportdiplomáciai munkája eredményeként 2000-ben Újszászon rendezték meg az I. Lábtoll-labda Világbajnokságot, ezáltal több európai és ázsiai országba jutott el a város jó híre.

Több helyi egyesület tagja, 1989-től évtizedeken át önkormányzati képviselő volt.

Feladatának tekintette a helyi újság, az Újszászi Híradó létrehozását, amelynek hosszú éveken át volt felelős szerkesztője.

Forrás: Dobozi Róbert Facebook

Kapcsolódó cikkek