Jászberényi világsiker Írországban

Megosztás

Egy jászberényi hölgy és gyönyörű kutyája meghódították a világot és az állatbarátok szívét. Eredményük a border collie fajta hazai történetében a legkiemelkedőbb sportsiker, amire büszke lehet minden honfitársa.

A jászberényi Szarvas Petra és kutyája Novel – első magyarként – a világ 30 országából származó 240 induló közül bejutott az elődöntőbe, egyedüli nőként a döntőbe, és végül a 13. helyet szerezte meg a világbajnokságon. Eredménye a border collie fajta hazai történetében a legkiemelkedőbb sportsiker, amire büszke lehet minden honfitársa. Ezekkel az elismerő gondolatokkal számolt be a páratlan sikerről Jászberény polgármestere, Budai Lóránt.

A border collie általános vélekedés szerint a legintelligensebb kutyafajta. Könnyen tanítható, ezért az agility-versenyek (és a birkapásztorok) egyik legsikeresebb fajtája. Már a 20. század elején is külön versenyeket rendeztek nekik, amelyeken a felvezetővel közösen mutathatták meg, hogy mire képesek egy birkanyájjal. 

A juhászok a Írországban évszázadok óta tenyésztenek birkákat és használják a többnyire fekete-fehér, közepes termetű kutyákat a nyájak mozgatásához, mondhatjuk, hogy a kiképzés minden csínját-bínját már gyermekkorukban elsajátítják.

Ez alapvető érdekük is, hiszen több száz teljesen vad birkával dolgozni nap mint nap, vagy egy-egy juhot a nyájról leválasztani, és a saját érdekében kordában tartani nagyon nehéz és sok viszontagsággal járó munka, amihez nélkülözhetetlen a kutyák folyamatos segítsége, írja az Agrofórum.

Azt gondolnánk, hogy más országból, a birkákhoz különösebben nem kötődő családi háttérrel nehéz az angolok között labdába rúgni, és különösen nehéz egy nőnek. Szarvas Petra azonban bebizonyította, hogy tehetséggel, szorgalommal és a border collie fajta iránti alázattal igenis eredményes lehet egy magyar is a nemzetközi, de főleg helyiekből álló mezőnyben.

A „civilben” állatorvos Petra nemcsak első magyarként vett részt az észak-írországi Dromore-ban rendezett megmérettetésben, amelyen sokszor több száz méter távolságból kellett a kutyát irányítania, hanem a világ 30 országából származó 240 induló közül bejutott az elődöntőbe, majd az itthonról az eseményeket követő szűk körű, de annál lelkesebb szurkolócsapat őszinte örömére egyedüli nőként a döntőbe, és végül a 13. helyet szerezte meg a világbajnokságon. Eredménye a border collie fajta hazai történetében a legkiemelkedőbb sportsiker, amire büszke lehet minden honfitársa.

A döntőben Novelnek 800 méter távolságra kellett kifutnia, hogy a birkákat nagy ívben megkerülve a felvezető felé indítsa el a nyájat

Fotók: Szarvas Petra és Szalmásy Miklós

Kapcsolódó cikkek