A várost újratelepítő grófnak állítottak szobrot Törökszentmiklóson

Megosztás

Elkészült és á felavatták a hétvégén Törökszentmiklós újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából a várost újratelepítő II. Almásy János szobráta. A szobor Györfi Sándor, Kossuth- és Munkácsy-díjas karcagi szobrászművész alkotása.

A szobor a közösségi térként is szolgáló városháza udvarán áll. A helyszín jelképes, hiszen ezen a helyen állt az Almásy család városi kúriája, az úgynevezett rezidenciás ház, melyet a család az 1850-es években a városnak adományozott és egészen 1909-ig ebben az épületben működött a községháza. Lebontása után a helyén a mai városháza és a mellette álló, egykori Járásbíróság épülete épült fel.

A szobor avatóünnepségen jelen voltak az Almásy család leszármazottjai is: dr. gróf Almásy Imre, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye egykori főispánja, az utolsó szenttamási Almásy gróf déd- és ükunokái . Tiszteletét tette több jász- és kunkapitány is, mivel II. Almásy János jászkun főkapitányként, a jász- és kun települések redemptioja idején vagyonával vállalt kezességet ezen települések által felvett kölcsönök megfizetésére.

A város polgármestere, Markót Imre bízik benne, hogy az emlékmű mindenki számára kedves lesz, és méltó emléket állít a mögöttünk hagyott 300 éves közös múltnak.

Forrás: Markót Imre Facebook

Kapcsolódó cikkek