Sokan a családi ékszerből kénytelenek állni az iskolakezdést

Megosztás

Az ékszerek és a festmények mellett igazán meghökkentő luxuscikkek is kerültek már zálogba.

Az ősz komoly anyagi terhet jelent szinte minden olyan család számára, ahol iskoláskorú gyermek van. Be kell szerezni a tanszereket, gyakran kell új iskolatáskát venni, de van, hogy számítógépre vagy lap topra van szükség, hiszen az oktatásban is egyre többet használják az online felületet.

A BÁV Zrt. mint a magyar zálogpiac egyik vezető szereplője arról adott ki közleményt, hogy egyre népszerűbb a jövedelemigazolás nélküli zálogkölcsön Magyarországon, főként szeptemberben, az iskolakezdés során. Magyarul az emberek egyre gyakrabban kénytelenek zaciba vágni a családi ezüstöt, hogy abból finanszírozzák a gyermekeik taníttatását.

Általánosan elmondható, hogy nehéz 30 ezer forint alatt megúszni a beiskolázást, de egyes becslések szerint akár 50-100 ezer forint is lehet a tanévkezdéssel járó költség. Persze az nem csak az általános és középiskolás diákok útnak indítása kerül sokba. Az egyetemisták albérletének kifizetése is nehéz helyzetbe hozza a háztartásokat, ráadásul a doktori iskolánál és a szakirányú továbbképzések esetében sincs lehetőség államilag finanszírozott formában jelentkezni. Ezzel szemben – a közlemény szerint – a magyar családok kétharmadának nincs jelentős megtakarítása, a mostani infláció pedig a még félretett tartalékokat is megtépázta. Emiatt egyre többen szorulnak valamilyen pénzügyi segítségre a szeptemberi tanévkezdéshez.

„A BÁV zálogkölcsön minden értéktárggyal rendelkező ember számára a mai napig gyors készpénzes segítséget jelent” – mondta Dilkné Mórocz Zsuzsanna, a BÁV Zálog szakértője. Hozzátette: a BÁV országosan közel 80 fiókban kínálja ezt a szolgáltatást. A cég tapasztalatai szerint az őszi időszakra az iskolakezdés mellett a fűtési szezonra való felkészülés, a korszerűsítés, valamint a tüzelőanyag beszerzése is hatással van pénzügyi szempontból.

Mi kerülhet zaciba?

A záloghitel azért is lehet népszerű, mert nem kell hozzá munkáltatói igazolás, ingatlanfedezet vagy meglévő folyószámla. Mindezt ugyanis a zálogba adott értéktárgy helyettesíti. A BÁV Zálog a következő termékekre folyósít kölcsönt: nemesfém ékszerek, nemesfém tárgyak, befektetési célú aranytömb, márkás fém karórák, festmények, porcelánok és műtárgyak.

Rákérdeztünk a cégnél, hogy mit adnak be leggyakrabban az emberek. A válasz nem volt meglepő: legtöbben az arany ékszereiket próbálják meg zálogosítani. A BÁV szerint azonban olyan meghökkentő luxustárgyak is kerültek hozzájuk, amelyek semmiképp nem nevezhetők hétköznapinak. Ide tartozik például egy hozzájuk leadott aranytelefon is, vagy egy színarany cipő, amiből valakinek szintén muszáj volt kilépnie.

Kapcsolódó cikkek