Bajban lesznek a jászkunsági családok, a kormány megszüntette a bölcsődei támogatást

Megosztás

Nem lehet többé igénybe venni azt a támogatást, amely valóban nagy segítség volt a családoknak. Ezt vonta most meg az Orbán-kormány. Nincs időben közel az országgyűlési választás. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is sok családot érint nagyon rosszul ez az új döntés.

Az eddig ismert állami bölcsődei támogatást a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint március 31-ig lehetett igénybe venni, a kifizetés igénylés határideje pedig június 30. volt. Ezeket a határidőket eddig rendszeresen meghosszabbították, most azonban úgy tűnik, megszűnt a támogatás – írja a Pénzcentrum.

2019. július 31-től nyílt meg az a pályázat, aminek keretein belül a kisgyermekes családok akár 40 ezer forintnyi támogatást is kaphattak, ha a férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni a gyermeket. A támogatás feltétele volt, hogy a szülő elhelyezkedik a munkaerőpiacon.

Voltak olyan kistelepülések és kerületek is, ahol automatikus volt a támogatás, mert alapvetően nem volt elegendő intézmény. 2767 kistelepülés és 13 kerület szerepelt a listán.

A Családvédelmi Akcióterv keretén belül 70 ezer állami bölcsődei férőhelyet tűztek ki célul, eddig ebből 55 ezer valósult meg, pedig még mindig lenne igény a bővítésre. A munkaerőhiánnyal is gondok lesznek, a megszüntetett támogatás épp ezért fog hiányozni azon szülők életéből, akik még óvodás kor előtt vissza szerettek volna térni munkájukhoz, teszi hozzá a cikk.

Kapcsolódó cikkek