Újabb csapás a vidékre: az egészségügyi ellátórendszer átalakításával a gyógyszertári készenléti szolgálatot is megszüntetik

Megosztás

Akár újabb csapás is lehet a vidéken élőknek, hogy az orvosi ügyeleti alapellátás után a gyógyszertári készenléti szolgálat is megszűnt/megszűnik azokon a településeken, ahol nincs orvosi ügyelet. Például Martfűről hétköznap ügyeleti időben, valamint vasárnap és ünnepnapokon Szolnokra kell átmenni gyógyszerért. Később egyebek mellett Tiszaföldváron sem lesz jobb a helyzet.

Mint ismert, az Országos mentőszolgálat augusztus 2-án értesítette Martfű önkormányzatát, hogy az ügyeleti alapellátást szeptember 1-től Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az Országos Mentőszolgálat látja el, majd az egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszert (háziorvosi ügyeleti ellátás és sürgősségi ügyelet) az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén biztosítják minden rászoruló számára.

Ezzel párhuzamosan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is értesítéseket küldött a gyógyszertáraknak, hogy augusztus 1-jétől megszüntette a településeken működő gyógyszertári készenléti szolgálatot azokon a településeken, ahol nincs orvosi ügyelet, így Martfűn is.

Martfű önkormányzata erről hivatalos tájékoztatót nem kapott.

Az érintett martfűi Arany Főnix és Diana Gyógyszertárakhoz eljuttatott határozat alapján az OGYÉI ez év júniusában indított hivatalból eljárást a Martfű településen működő gyógyszertári készenlét felülvizsgálata ügyében.

A hatóság adatokat kért a Martfűn működő orvosi ügyelet helyére és az orvosi ügyelet által ellátott településekre vonatkozóan.

A megkeresést követően a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatala Népegészségügyi Osztály azt nyilatkozta, hogy “Martfűn háziorvosi ügyeleti telephely nem működik.”

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Martfű település közforgalmú gyógyszertárainak a közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazására vonatkozó adatait is bekérte, amelyek alapján megállapították, hogy:

  • Martfűn orvosi ügyelet nem működik, orvosi ügyelet a Martfű településhez 8,1 km távolságra fekvő Tiszaföldváron van, de ez is meg fog szűnni szeptember 1-től.
  • Martfű 21,9 km távolságra található Szolnoktól, ahol 22 gyógyszertár váltásban minden nap ügyeleti/készenléti szolgálat ellátása mellett biztosítja a lakosság folyamatos gyógyszerhez jutását.
  • Gyógyszertári készenléti időben (vasárnap és ünnepnap 17:00 órától 18 óráig) a lakossági igénybevétel minimális – olvasható a határozat indoklásában.

A Tiszazugi Önkormányzatok Társulása településein és fenntartásában jelenleg, augusztus végéig Martfűt érintően valóban Tiszaföldváron működik központi orvosi ügyelet. Éves szinten tízmillió forintos nagyságrendű kiadást jelentett és jelent az önkormányzat számára, hogy Martfűn legalább ilyen módon biztosítson helyben ügyeleti ellátást. Szeptember 1-től viszont mind a két városban meg fog szűnni az orvosi ügyelet az OMSZ tájékoztatója szerint.

Az egészségügyi kormányzati átalakítás az orvosi ügyeleti rendszer mellett tehát a gyógyszertári készenléti szolgálat működését is érinti, Martfűn még korábbi időponttól, augusztus 1-jétől kötelezve a helyi gyógyszertárakat a készenléti szolgálat megszüntetésére.

A gyógyszertári készenlét megszüntetése a vasárnapi és az ünnepnapi egy órás készenléti időt érinti. Martfűn a Diana Gyógyszertár szombat délelőtt 8.00-10.30 óra között továbbra is nyitva tart. Szolnokon mindig elérhető 24 órás ügyeletes patika, amely teljes kiszolgálással működik.

Hétköznap ügyeleti időben valamint vasárnap és ünnepnapokon augusztus 1-jétől legalább 20 kilométert kell utaznia, autóznia Szolnokra annak, akinek sürgősen valamilyen orvosi készítményre van szüksége.

Forrás: martfű.hu

Kapcsolódó cikkek