Napokon keresztül tisztították meg a Tiszát Szolnokig a hulladéktól, a mennyiség egészen döbbenetes

Megosztás

Hihetetlen, de a Kisköre és Szolnok közötti 70 kilométeres folyószakasz átfésülése során 937 zsák, mintegy 6,1 tonna hulladéktól mentesítették a folyót és árterét. A Tiszai PET Kupa szervezője kedden számolt be a részletekről.

A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak, a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a kiskörei duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok – írták.

A régióban Kisköre szerepvállalása évek óta nélkülözhetetlen a folyótisztító munkában. A vízügy oldaláról az idén 50 éves Kiskörei Vízlépcső a hulladék megállításának egyik kiemelt eszközévé vált: a vízlépcsőnél az év során folyamatosan emelik ki a partra a hulladékot.

A PET Kupa látványosan fejlődő kiskörei Folyómentő Központja – az ismeretterjesztésen túl -, a hulladék szakszerű szelektálásáról gondoskodik. A Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) szakértelmével évek óta sokat tesz a hulladékhelyzet javításáért – áll a közleményben.

A XI. Tiszai PET Kupa az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósult meg. A PET Kupa már több százezer kilogramm hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. (Tudas.hu)

Kapcsolódó cikkek