Elképesztő mértékben dönti a pénzt a kormánypárti média a Facebook-propagandába

Megosztás

Régóta nem beszélhetünk már médiaegyensúlyról Magyarországon, elég csak azt megnézni, hogy a televízió- és rádióadók tekintetében milyen arányban nézhetünk, illetve hallgathatunk kormánypárti hátterű, illetve ellenzéki hangokat hallató adásokat. A Facebook-hirdetésekben pedig egészen elképesztő a fideszes dömping, különösen a Megafon jár az élen.

Ezekben a válságos, háborús időkben a fideszes médiatermékek valahogy egészen kitűnően tudnak spórolni, hogy ennyi jut hirdetésekre. Bizonyára nagy meglepetés lehet mindenki számára, de ezek a súlyos tíz- és százmilliók, amiket havonta elszór hirdetésekre a Megafon, illetve a többi kormánypárti szócső a propaganda- és támadógépezet részeként, ezek a pénzek nem függtek sem a brüsszeli szankcióktól, sem az EU-s pénzek folyósításától. Vajon honnan ez az eszméletlenül sok pénz hirdetésekre?

A legtöbb ilyen adatot évek óta a legnagyobb titokban kezelik a kormánypártok és a hozzájuk közelállók, ám a Mate-Facebook hirdetéseit nem tudják titkosítani, mivel az még nem az ő tulajdonukban, illetve befolyásuk alatt van. Döbbenetes számok és hihetetlen fideszes túlsúly a hirdetési összegekben.

Elég csak megvizsgálni egy 90 napos időszakot, 2023. május elseje és július huszonkilencedike között. Nézzük a toplistát először országos szinten.

Az élmezőny
A közvetlen üldözők
A középmezőny – még mindig csak fideszközeli oldalakat láthattunk

Ugye önöknek is kijön egy több száz millió forintos összeg? És ez csak az utóbbi szűk három hónap hirdetései csak a Meta felületén. Mindenkit érdekelnek kormányoldalon a “guruló dollárok”, de vajon ezen óriási kormánypárti hirdetési összegek eredete senkit sem?

Nézzük meg, mi a helyzet szűkebb környezetünkben, Jász-Nagykun-Szolnok megyében! Ne lepődjünk meg, teljes Fidesz-henger itt is.

A közvetlen élmezőny
Hát, lepődjünk meg, itt is csak a kormányoldal

Lassan megértjük talán, miről is beszél évek óta Hadházy Ákos. Ha ezeket az összegeket az egészségügy, az oktatás, vagy éppen az utak rendbetételére fordítanák, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Magyarország is jóval élhetőbb lenne. De a propaganda alapvető fontosságú a választási győzelemhez, így a kormánypárti oldal szerint ez tökéletesen jól is van így. Szerintünk is jól van ez így?

Egy megafonos szelfi, a jelenlegi hatalom tökéletes kiszolgálói – de miből is?

Kapcsolódó cikkek