Új helikopterek érkeztek Szolnokra

Megosztás

Hétfőn ünnepélyes keretek között megérkezett az első két Airbus H225M típusú közepes, szállító helikopter az MH Kiss józsef 86. Helikopterdandár bázisára.

július 17. fontos dátum a Magyar Légierő történetében, hiszen ezen a napon érkezett meg a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandárhoz az első két H225M típusú közepes, többcélú szállító helikopter.

A 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területén. A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH 86. Kiss József Helikopterdandár parancsnokhelyttese fogadta.

A két helikoptert júliusban adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amelynek során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira, a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják, írta az MTI.

A dandárnál már szolgálnak H145M típusú helikopterek, amelyek közül egy nemrégiben Horvátországban egy gyakorlaton lezuhant.

Fotó: LHKE Spotter Team Facebook

Kapcsolódó cikkek