A színházi fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni Martfűn

Megosztás

A Komédiás fesztivállal – az MM Pódium Színház és a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében – nagyszabású kulturális rendezvényt indítottak útjára Martfűn május végén. A szervezők nem titkolt célja egy olyan eseménysorozat létrehozása volt, amit az egész város a magáénak érez.

A martfűi kulturális fesztivál központi szereplője egy olyan művész volt, aki már nincs közöttünk, de akire mindig emlékezni kell.  Az idei év választottja a tavaly májusban eltávozott művész, Haumann Péter. A programsorozatban szereplő színházi és filmes alkotások valamilyen módon mind a személyéhez kötődtek.

Martfűn közel egy héten keresztül minden nap több kulturális élményben lehetett részük az érdeklődőknek. Koncertek, filmvetítések, színházi előadások, kiállításmegnyitók váltották egymást. Nagyszerű művészek, színészek (Pesti Művész Színház, Bednarik Anasztázia orgonaművész, Martfű Városi Nőikar, Fullajtár Andrea és Wagner-Puskás Péter, Haumann Petra, Tiszavirág Quartet, Bohém Ragtime Jazz Band, Katona Attila, Pokorny Lia, Ötvös András, Gönczi Dorka és Varga Zsolt, Koltai Róbert, Gaál Ildikó, Budainé Varga Szilvia, Angyal József, Rudolf Péter, Kálloy Molnár Péter) előadásában gyönyörködhettek a nézők.
A fesztivál zárónapján, Haumann Péter személyének adózva emléktáblát is avattak, ahol Székácsné Tálas Gabriella, a kulturális intézmény vezetője idézte fel az előzményeket.

– Mostanában olyan időszakot élünk, amikor a kultúrával egyre kevesebbet foglalkoznak. Martfűn mégis fontosnak tartjuk a fesztivált, és bízunk benne, hogy még sok hasonló rendezvénysorozat helyszíne lehet városunk – hangsúlyozta Papp Antal polgármester, aki megnyitotta az I. Martfűi Komédiás Fesztivált.

A fesztivál zárásaként a művelődési központ aulájában, a Kossuth-díjas, a nemzet színészének megválasztott művész, Haumann Péter emlékének adózva emléktáblát állítottak.

– Elhangzott, hogy olyan művészek érkeztek ide az elmúlt napokban, akiknek közük volt Haumann Péterhez. Nehéz volna Magyarországon olyan művészt idehívni, akinek nincs köze hozzá – mondta el az emléktábla-avatáson Rudolf Péter (nyitóképünkön), felidézve közös munkáikat. – Ennél jobb címet a Komédiás fesztiválnak, a legnagyobb magyar komédiásra emlékezve, szerintem nem lehetett volna kitalálni – fogalmazott a Kossuth-és Jászai Mari-díjas színész, színházi- és filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, szakmája nevében is megköszönve, hogy Haumann Péterre emlékezhetett.

Forrás és fotó: martfu.hu

Kapcsolódó cikkek