Még mindig az illegális hulladéklerakás a legnagyobb gond Miklóson

Megosztás

Törökszentmiklóson jelenleg hat mezőőr teljesít szolgálatot a város külterületén. Összesen 18.516 hektárt felügyelnek. Tartják a kapcsolatot a gazdákkal, akiknek többsége elfogadja, sőt igényli is a jelenlétüket. A közterület-felügyelőknek is bőven van dolguk.

A több éves következetes munka eredményeként napjainkra, így a tavalyi évre is elmondható, hogy a külterületi ingatlanokon elkövetett tulajdon elleni cselekmények száma minimálisra csökkent. Terménylopás nem is történt. A legtöbb gondot továbbra is az illegális hulladéklerakások jelentik. Vannak olyan frekventált helyek is, ahová az átutazók is gyakran raknak le szemetet. Tavaly két alkalommal sikerült tetten érni elkövetőket.

Törökszentmiklóson 1984 óta létezik közterület-felügyelet. Feladataik igen széles skálán mozognak, a település közbiztonságának, köztisztaságának, közrendjének biztosításában a köz- és magánvagyon védelmében fejtik ki tevékenységüket. Tavaly kettő, majd októbertől már három közterület-felügyelő dolgozott a polgármesteri hivatal kötelékében, akik a város belterületén kívül Surjányban, Szakállason, Bartán, Ballán és Szenttamáson is látnak el feladatot.

Ezek közül az egyik legfontosabb a közterület tisztán tartása. Ilyen ügyben tavaly 450 esetben éltek szóbeli, 150 alkalommal írásbeli felszólítással. A közigazgatási eljárás alá vont ingatlanok tulajdonosai többnyire „visszaesők”, szinte minden évben probléma van velük.

A felügyelők tavaly is segítették a gyepmesteri feladatokat. A gyepmesterrel közösen 158 kóbor kutyát gyűjtöttek össze, de önállóan is 38 ebet, akiket a Kommunális Kft. telephelyén helyeztek el kennelben, amíg a gyepmester el nem szállította.

Tavaly összesen 30 esetben szólítottak fel ingatlantulajdonosokat, hogy a forgalmat veszélyeztető tárgyakat távolítsák el a közterületről. A 75 térfigyelő kamera is hozzájuk tartozik, melyeknek felvételeit szabálysértés, vagy bűncselekmény gyanúja esetén a rendőrség felhasználhatja. A felvételek alapján tavaly 35 hatósági eljárás indult nem megfelelő szemétlerakás miatt, és összesen 755 ezer forint hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki.

Állatvédelmi bírságot összesen 3 millió 750 ezer forint összegben szabtak ki.

Forrás: szentmiklosonline.hu

Kapcsolódó cikkek