Két éve nincs már köztünk Puhl Sándor

Megosztás

Az alighanem leghíresebbé és legsikeresebbé vált magyar játékvezető Miskolcon született és világbajnoki döntőt is vezethetett a kilencvenes években. Puhl Sándor két éve hunyt el.

2021 májusában hunyt el Puhl Sándor.

Játékvezető tevékenységének elősegítése érdekében állandó partjelzőket, segítőket jelöltek ki mellé, eleinte Márton Sándor-Varga László páros, majd Hamar László – dr. Bozóky Imre (későbbi MLSZ elnök) páros támogatásával jutott egyre magasabbra a világ játékvezetőinek ranglétráján.

Az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének ő volt a játékvezetője. A vb-döntő mellett vezetett Bajnokok Ligája és UEFA Kupa finálét is. Korának leghíresebb nemzetközi futballbírója volt, akit négyszer választottak meg a világ legjobb játékvezetőjének.

Puhlra mindig is jellemző volt a csibészség. Még a régi Benfica-stadionban vezetett 100 ezer néző előtt, amikor őrjöngve ment hozzá reklamálni João Pinto, aki tizenegyest szeretett volna kapni. Puhl egykedvűen mondta neki, lóg a cipőfűzője. Pinto lenézett, és mosolygott, mert természetesen nem lógott. Mit látott ebből a közönség? Hogy a tajtékzó játékos megszelídül, és fejet hajt a bíró előtt, majd jókedvűen válnak el.

„A rendőr se mindig rendőr, csak ha felvette a ruháját”

– ez a mondat kísérte végig a pályája alatt, igyekezett a játékosok partnere lenni, de azt is tudatta, ő a főnök a pályán, ha felvette a mezét. 2000 novemberében ért véget a pályája egy olasz–angol meccsel Torinóban.

Kapcsolódó cikkek