Közel kétszeresére nőtt a gyorshajtók száma egy év alatt

Megosztás

Közel kétszer annyi gyorshajtót mértek be a rendőrség az április 17-től 23-ig megtartott Roadpol Speed elnevezésű, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által szervezett, összehangolt sebességellenőrző akció során, mint az előző évben.

Az április végi „Speed” páneurópai sebességellenőrző akcióban minden nap az átlagosnál nagyobb számban végzett sebességellenőrzést a rendőrség. Ezen a héten zajlott a „Speedmarathon” elnevezésű 24 órás intenzív sebességellenőrzési időszak is. Ennek az eredményei azonban nem számítanak bele a „Speed” akció eredményeibe.

A „Speed” során Magyarországon 13 ezer 919 járművezetővel szemben intézkedtek az ellenőrzést végző rendőrök. Összehasonlításként a tavaly, március végén lezajlott „Speed” ellenőrzés időszakában, szintén egy hét alatt 7709 gyorshajtót értek tetten.

Idén 8645 gyorshajtót a sebességellenőrző készülékek automata üzemmódban mértek be, 5274 gyorshajtó pedig a leállításos ellenőrzések során akadt fenn. Szabálysértés miatt helyszíni bírságot 3536 járművezető ellen szabtak ki, 77 sofőr ellen feljelentést tettek. Közigazgatási bírságot 1590 fő ellen szabtak ki, közigazgatási eljárást 71 járművezetővel szemben indítottak.

A legtöbb járművezető ellen nem meglepő módon Budapesten intézkedtek: 2810 gyorshajtó akadt fenn a hálón a fővárosban. A képzeletbeli dobogó második helyére a Csongrád-Csanád vármegyei gyorshajtók kerültek fel, ott 1607 sofőr lépte át a traffipaxok előtt a megengedett legnagyobb sebességet. A harmadik hely a Hajdú-Bihar vármegyei gyorshajtóké lett, ott 1598 sofőrnek sikerült túl gyorsan beleszaladniuk a mérésbe.

A „Speed” akció során a rendőrök bűncselekmények miatt is intézkedtek, fennakadt a hálón 4 körözött bűnöző, egy ember kábítószerrel kapcsolatos ügyben, 10 pedig nem nevesített bűncselekmény miatt keltette fel az ellenrőzést végzők figyelmét.

Megírtuk, hogy megyénkben két helyen is felszereltek a napokban úgynevezett trafiboxokat, egyet Szolnokon, egyet pedig Jászberényben. Ezekben a boxokban alkalmanként helyeznek el sebességmérőket.

Forrás: kreszvaltozas.hu

Kapcsolódó cikkek