Divat lett mások szemetét összeszedni

Megosztás

Óriási “divat” lett mások illegális szemetének összeszedése az egész országban. Míg egyesek hanyagul szemetelnek, addig mások erejüket megfeszítve, önként szedik össze a hulladékot. Pedig nem a kommunista műszakok időszakát éljük, vagy azokat az időket, amikor Kínában kirendelték a földekre a hivatalnokokat dolgozni. Úgy tűnik, szemétfronton a szemetelők állnak győzelemre, a megoldás még a láthatáron sincs.

Óriási gond az egész országban a szeméthelyzet. Nincs olyan hely hazánkban, ahol ne lenne illegálisan lerakott szemétkupac. A településeken is mindent elborít a csikk, a szemét, a csomagolóanyagok halmaza.

Így aztán nem véletlen, hogy civilek fognak össze és szednek szemetet mások helyett. Holott lennie kellene egy olyan szervezetnek, amely összeszedi a mindenfelé lerakott hulladékot, de félő, hogy erre az ingyenes lehetőséggel még többen visszaélnének és még inkább illegálisan próbálnának megszabadulni szemetüktől.

Pedig más országokban müködik az a szemlélet, hogy mindent szétválogatnak és mindent leadnak. Ha valaki nem az arra kijelölt kukában helyez el valamit, megy neki a büntetés. Van is rend és fegyelem, vigyázzállásban adnak le a hulldékudvarokban akár egy tévés dobozt is a lakosok.

Magyarországon azonban ez nem divat, inkább a TeSzedd mozgalom erősödik. Valakik nevetve szemetelnek, mások meg görcsösen próbálják összeszedni mások szemetét. Gyerekeket, hivatalnokokat, önkénteseket fognak be, holott nem ez a megoldás, hiszen a bejáratott illegális lerakók mindig megtelnek újra és újra szeméttel.

Most is kilenc járásban vállaltak önkéntes munkát a kormányhivatal munkatársai. Kérdés, a szemetelők meg közben az ő munkájukat végezték? Nem hinnénk, sokkal inkább nevettek rajtuk magukban.

Idén a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal közel négyszáz munkatársa csatlakozott az országos hulladékszedési akcióhoz, hogy közösen megtisztítsák környezetüket. Több zsáknyi műanyag flakon, cigarettacsikk gyűlt össze a parkokból, utak mellől, folyók partjáról, a települések zöld területeiről.

A járási hivatalok székhelyein is összefogtak az ott dolgozók, Szolnok mellett Jászapátin, Jászberényben, Karcagon, Kunhegyesen, Kunszentmártonban, Mezőtúron, Tiszafüreden és Törökszentmiklóson gyűjtötték a mások által szétszórt hulladékot.

Szolnokon is rendszeresek az önkéntes szemétszedési akciók. Például a Tallinn városrészben is szedtek nemrégiben szemetet, csakhogy a veszélyes hulladékot tartalmazó zsákok még mindig ott díszelegnek a Sebestény körúton…

Forrás és fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Facebook

Kapcsolódó cikkek