Kis fagyis körkép, nagy árak

Megosztás

Tudjuk, volt ez 50 fillér is! Hogyne, aztán a 20 forintos fagyit már úgy vettük, mint akit gyomorba rúgtak volna, most meg… Hát igen, most meg átlag 450 forint egy 5 dekás gombóc fagyi.

Számoljunk! Ha egy négytagú család elmegy fagyizni, és mindenki kér három gombócot, akkor mennyit fizetnek összesen a darabonként 450 forintos édességből? Egy ember fizet 1350-et, vagyis négyen az  annyi mint 5400. 

Huha! És ez csak egy  nap! Ha a “büdös kölykök” másnap is nyalni akarnak (mert a szülök inkább lemondanak az élvezetekről…), akkor az már mondjuk csak 2700, de hát no, így sem olcsóság a fagyizás. 

Nyáron pedig miről másról szólna az élet, mint strandról, fagyiról, lángosról és sörről, nos, ez már kész horror, maga a csőd egy családnak. És a gyerek még nem is csúszott a fizetős csúszdán!

No de vissza a fagyihoz. Volt az még 50 fillér is, ahogy a magyar ember mondja, jó, volt nekem egy öreganyám is, szóval hol vannak már azok az idők!

Na jó, de hát a fizetések is nőttek ám! És most inkább befogjuk a fülünket az olvasók megjegyzéseire!

Szóval hogy a Bikinivel éljünk együtt: “Mert nyalni csak úgy lehet, Ha élvezzük az ízeket. Nyaljuk a fagylaltot, A mézesmadzag elfogyott.”

De mennyiért is lehet manapság egy jót nyalni, mármint fagyiból? Körbejártunk Szolnokon és hát nem nagy szórást találtunk. Négyszáz és ötszáz között kínálják a gombócok darabját. Nézzük az árakat! Hangsúlyozzuk, felmérésünk nem hivatalos! 

A legolcsóbb fagyit a belvárosi Adria fagyizó és a két cukrászdával is rendelkező nagyhírű Zagyva cukrászda kínálja, ezeken a helyeken 400 forint egy gombóc nyalánkság. Ezután a 450 forintos gombócok következnek. Ennyiért árulja nyári finomságát a Szapáry utcán az Angelato, a Tiszai hajósok terén a Galéria étterem és a Tisza-parton a Park bistro. Ezután jön a szintén nagyhírű Tünde cukrászda, ahol már 490 forint a finomság, majd jön az ötszázasok klubja: a Szabadság téri Édes titok és az országszerte ismert Marcipán cukrászda. Itt egyébként újdonság a kókuszos és az angol puncsos fagyi, ahogy ez utóbbiból a Zagyvában is kaphatunk. De amúgy minden helyen találhatunk különlegességeket.

És akkor még nem számoltuk a “kiegészítőket”: a szóratokat, az ostyarudakat, a poharakat, az édes tölcséreket stb.

Ám ne gondolja senki sem, hogy a fagyiárusok élete is csupa édes élet, csupa finomság! Szolnokon az utóbbi időben nagyon sok fagyizó húzta le a rolót. Emlékeznek még? Volt fagyizó, a teljesség igénye nélkül, az Árkádok alatt, a Pelikán alatt, a Magyar utcában. Most szűnt meg a Gyurma süteményező és fagyizó a Szabadság téren. A híres Kis Tisza fagyizó zárva! Pedig hej, de hosszú, hármas sorokban álltak az emberek egy-egy szombat, vasárnap délután a fagyizónál!

Ez is már a múlté, az emlékekben él csak.

Ahogy az 50 filléres fagyi is.

És ki tudja, jövőre torkunkon akad-e a gombóc, azaz mennyi lesz majd egy gombóc fagyi?

Jelenleg zárva a város egykor híres fagyizója, a Kis Tisza
Itt nem is olyan régen még édességeket, fagyikat árultak. A Gyurma helye ma kiadó.
Újdonság az angol puncs Fotó: Marcipán cukrászda Facebook

Nyitóképünkön a Zagyva cukrászda fagyikínálatának egy része

Kapcsolódó cikkek