Hihetetlen, de megtörtént: lemondott a másfél éve letartóztatásban levő Schadl György

Megosztás

A végrehajtói kar elnöksége is vele együtt benyújtotta lemondását. Véletlen egybeesés lehet, hogy éppen Schadl büntetőügyének megindulása előtt mondott le a testület. Decemberben még fel sem merült Schadl eltávolítása sem a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar közgyűlésén.

Április 27-én lemondott tisztségéről az egyik legnagyobb fideszes korrupciós botrány (egyik) főszereplője, Schadl György és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar teljes elnöksége. Schadl Györgyön kívül távozik Lukács Tamás alelnök, Kovássy Szabolcs elnökségi titkár, valamint Jeney Orsolya és Papp Gábor elnökségi tagok is. Erről a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) adott ki közleményt csütörtökön délután. A lemondás miatt összehívták a végrehajtói kar rendkívüli közgyűlését is.

Schadl György másfél éve, 2021 novembere óta letartóztatásban van, de azóta nem mondott le kari elnöki pozíciójáról. Azzal vádolják, hogy Völner Pált, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárát rendszeresen, összesen 83 millió forint értékben lefizette, cserébe pedig Völner a Schadl számára kedvező módon járt el több ügyben. Ezen felül azzal is vádolják, hogy hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri önálló bírósági végrehajtói kinevezésüket, cserébe a végrehajtói irodájuk működtetéséből származó osztalék nagy részét vagy teljes egészét átadják neki.

Schadl György és 21 társa – köztük Völner Pál akkori igazságügyi államtitkár – ellen tavaly októberben emeltek vádat. Az ügyészség – beismerés esetén – Schadl Györgyre tíz év, Völner Pálra pedig nyolc év börtönt kért, emellett a végrehajtói kar volt vezetőjére 200 millió forintos, a volt államtitkárra pedig 25 milliós pénzbírságot kért, mindkettőjüket tíz év közügyektől eltiltással is büntették volna. Azonban a per előkészítő ülésén sem Schadl, sem Völner nem tett beismerő vallomást, így ügyüket a bíróság tárgyalja – legközelebb május negyedikén. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek