Egy sima laborvizsgálatra is 5-6 hetet kell várni

Megosztás

Szakterületileg és helyileg is megoszlik, de mindenhonnan olyan visszajelzések érkeztek, hogy tovább nőtt a várakozási idő, hazánkban nem egy helyen 5-6 hetet kell várni szimpla laborvizsgálatok elvégzésére. Íme a részletek.

A szakrendelők több mint felében két-háromszorosára nőtt a várakozási idő a laborvizsgálatokra, de van olyan intézmény is, ahol a korábbi egy helyett öt-hat hetet kell várni – írja a Népszava a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felmérése alapján.

Növekvő előjegyzési időről a válaszadók 75 százaléka számolt be. Az okok között említették a kórházi műtéti számok emelkedését, valamint azt is, hogy a háziorvosok több laborvizsgálatot kérnek a korábbiaknál. A Medicina2000 szerint utóbbi hátterében a háziorvos munkáját értékelő indikátorrendszer átalakítása áll. Ennek lényege, hogy a háziorvos akkor kapja meg a korábbi finanszírozását, ha bizonyos kontrollvizsgálatokra, laborokra, szűrésekre küldi a pácienseket.

A hosszú várakozási időt többféleképpen próbálják kezelni a szakrendelők:

többen jelezték, hogy továbbra is tartani fogják az előjegyzéses rendszert a normál ellátásokhoz, azonban a sürgős ellátásokat soron kívül fogadják, a napi keret fölött.

Ezzel párhuzamosan viszont olyan hely is lesz, ahol nem fogadnak területen kívüli beteget. Ahol lesz lehetőség, vesznek fel több dolgozót, azonban több intézetvezető is megjegyezte, hogy a várólista növelése (napi kvóta bevezetése) csak átmeneti megoldás lehet, de nagy lakossági ellenállást és elégedetlenséget vált majd ki.

Nekünk mik a tapasztalataink Jász-Nagykun-Szolnok megyében?

Kapcsolódó cikkek