Aranyáron mérik kilóját, pedig bárki szedheti, a jászsági erdőkben a legkiválóbb gyűjtőhelyek találhatók

Megosztás

Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak, pedig a megyében arányaiban kevés az összefüggő erdőség. Ahol viszont van, rálelhetünk erre a nem is olcsó kincsre.

Az erdőgazdaság Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye délkeleti részét magába foglaló működési területén négy parkerdőt, egy arborétumot, valamint több szálláshelyet és a szolnoki vadasparkot is működtet. Területén évről-évre létesülnek új erdőterületek, melyben nagy szerepe van az országos szintű erdősítési programoknak. Legnagyobb értéke az Alföldi erdő, amelynek történelmi jelentősége és múltja van – írja a Pénzcentrum.

A Tiszaigari Arborétum méltán szolgált rá az Alföld kincsesládája elnevezésre, 20 hektáros területén számos őshonos és egzóta fajjal találkozhatunk. Hangulatos sétaútjait bejárva a tölgy fajtagyűjtemény sokszínűségében és a cserjefajok színpompás kavalkádja mellett a mocsár cipruserdő színeiben is – különösen ősszel – gyönyörködhetünk. Az arborétum egész évben látogatható.

A szarvasgombát a mai napig sokféle legenda és mítosz lengi körül, kezdve attól, hogy afrodiziákum jelleggel bír-e, vagy, hogy gyűjtését milyen állattal végezték. Szerencsére mára viszonylag könnyen beszerezhető gyűjtési idényben friss állapotában, késztermékként pedig egész évben. Reneszánszát éli hazánkban a szarvasgombagyűjtés, aminek Közép-Európa legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei a Jászságban találhatóak. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, mégis a mostoha viszonyok között is rendkívüli értéket tartanak fent és hoznak létre folyamatosan a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai.

Kapcsolódó cikkek