„Magyarország Oroszország szövetségese” – mondta a kémbank izgatgatósági tagja és Orbán volt minisztere

Megosztás

Két erős kijelentést is tett a szerdán bejelentett szankciók után Boros Imre közgazdász.

Boros Imre közgazdásznak eredetileg a hurráoptimista gazdasági hangulatra rácáfoló inflációs számokat kellett volna megmagyaráznia, ám a köznyelvben kémbankként elterjedt Nemzetközi Beruházási Bank ellen hozott amerikai szankciók ezt felülírták a Hír Tv szerdai Napi Aktuális című műsorában.

Boros rögtön két erős állítást tett a HVG.hu beszámolója szerint. Egyrészt a Nemzetközi Beruházási Bank (Mezsdunarodnij Invesztyicionnij Bank) szankcionálásával szerinte az USA úgy próbálja Oroszországot ütni, hogy közben az oroszok egyik szövetségesét, Magyaroszágot támadja.

Ez a kijelentés azért figyelemreméltó, mert Boros nem csak egy a kormányzati megmondóemberek közül, hanem tagja a kémbank igazgatótanácsának is, annak a testületnek, melynek orosz elnökét, Nyikolaj Koszovot és magyar alelnökét, Laszlóczki Imrét is szankciókkal sújtotta Washington.

Boros rögvest el is mondta, hogy a banknak Magyarország az első számú részvényese. Ez megint csak egy nem gyenge kijelentés, mert bár az igaz, hogy az oroszokon és rajtunk kívül már mindenki otthagyta a pénzintézetet és az orosz részesedés csökkenésével, valamint a többi tag távozásával növekszik a magyar tulajdonrész, ám azt, hogy mi váltunk volna a bank főrészvényeseivé, eddig nyíltan senki nem mondta ki. Persze ha ez igaz, akkor arra is magyarázatot adhat, hogy miért igyekszik mindenféle racionalitással szembemenve a kormány kitartani a bank mellett.

Forrás és további részletek: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek