Az elszegényedés jellemzi a magyar háztartásokat

Megosztás

A kiskereskedelem forgalom volumene 2023. februárban a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,1%-kal csökkent éves szinten. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8%-kal, az üzemanyagkiskereskedelemben 14,5%-kal csökkent.

Az élelmiszer kiskereskedelem forgalmának volumene 2022. június óta, a nem-élelmiszer kiskereskedelemé 2022.október óta, az üzemanyag-kiskereskedelemé 2023 január óta csökken. (Forrás: KSH, 2023.04.06).

A kiskereskedelmi üzletek forgalma a tavaly őszi stagnálást követően, decembertől kezdve és gyorsuló ütemben csökken. Ilyen mértékű és időtartalmú visszaesésre még a Covid járvány kitörése idején, 2020 tavaszi hónapjaiban sem került sor.

A reálkeresetek 2022. szeptembere óta csökkennek.

Szintén a kereslet csökkenő trendjét mutatja a háztartások hitelállományának alakulása, hiszen 2022 második felében csökkent a háztartási hitelek folyósítása, és a törlesztések összege is 2022. második negyedévhez képest.

Az összcsökkenésben kivétel az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek (az összes hitel közel egyötöde), melyek folyósítása növekszik, és ami szintén a háztartások gyengülő vagyoni helyzetét, azaz elszegényedését tükrözi, és a mindig kockázatos eladósodással csökkenti némileg a visszaeső keresletet a kiskereskedelmi forgalomban.

Az ipari termelés volumene 2023 februárban 4,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. 2023 januárhoz mérten viszont 0,3%-kal emelkedett. A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene. A termelés az év első két hónapjában 2,4%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. Kéthónapos folyamatos csökkenésre példa utoljára 2021 őszén volt. (Forrás: KSH, 2023.04.05).

Kapcsolódó cikkek