Bűncselekményt követtek el a lebukott orvhorgászok

Megosztás

Halmazati büntetésre számíthat az az orvhorgász, akit társával együtt füleltek le a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KTVHESZ) halőrei a Tisza kíméleti területén.

A KTVHESZ halőri szolgálata a napokban esti órákban a Tisza vízterületén, a 403-as folyamkilométer és a kiskörei vízerőmű közötti, horgászati tilalom alatt álló területen két személyt vont ellenőrzés alá.

Az intézkedés során kiderült, hogy az illetők horgászatra jogosító okmányokkal nem rendelkeztek. Az egyikük kifogott, és megtartott egy fogassüllőt, mely az elkövetés idején fajlagos fogási tilalom alatt is állt – olvasható a KTVHESZ közleményében.

A szövetség emlékeztetett, hogy a törvény szellemében Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell, hasznosítását pedig a fenntarthatóság szempontjai szerint kell tervezni és megvalósítani.

„Szövetségünk mindezek figyelembe vételével kezdte meg gazdálkodását alhaszonbérlőként a gondjaira bízott halgazdálkodási vízterületeken. A hal élőhelyének védelme, a hal természetes táplálékszerzésének és szaporodásának elősegítése érdekében a törvény által előírt feladat a halgazdálkodási kíméleti területek kialakítása, és azok horgászok által háborítatlanul hagyása” – fogalmazott a KTVHESZ.

Azt is írták, hogy a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen jogosulatlanul horgászó személlyel szemben kiszabható halvédelmi bírság mértéke az állami horgászjegy hiánya esetén 30-től 50 ezer forintig, területi jegy hiánya esetén 25-től és 50 ezer forintig terjedhet.

Ezzel szemben a kíméleti területen horgászati tevékenységet végző személlyel szemben már 30-tól 100 ezer forintig, a tilalmi idővel védett más hasznos víziállat jogosulatlan kifogása esetén pedig 10-től 100 ezer forintig terjedő halvédelmi bírság szabható ki.

„A kíméleti területen való horgászat bűncselekmény is, ezért szintén eljárást kezdeményezünk az illetékes rendőrhatóságnál. Reméljük, hogy az elkövetők az illetékes szervektől elnyerik méltó és minél súlyosabb büntetésüket” – zárta tájékoztatását a KTVHESZ.

pecaverzum.hu

Kapcsolódó cikkek