Még mindig keresik a Tiszában elmerült két férfit

Megosztás

Hajóról, szonár segítségével kutatnak azon két férfi után, akik január elején estek a Tiszába Tiszaroffnál. A szolnoki Életjel Mentőcsoport eddig Tiszabura és Tiszaroff környékét vizsgálta át.

Mint elsőként lapunk beszámolt róla, január másodikán az esti órákban egy csónakból eltűnt a folyó tiszaburai szakaszán egy 17 és 32 éves férfi, akik még két társukkal éjszakai horgászatra indultak. Utóbbiak ki tudtak evickélni a vízből.

Lapunk beszélt egy korábbi vizimentővel, aki lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az eltűnt személyek felbukkanása kiszámíthatatlan. Lehet, hogy már Csongrádnál jár a holttestük, lehet, hogy a közelben fennakadtak.

Az áramlás nagy, példa rá, hogy az úszképesen maradt csónak is Szolnoknál került elő. Ilyenkor meg kell nézni minden kikötőt, stéget, mert általában ezek alá is beakadhatnak az eltűntek.

A kutatáshoz ismerni kell az adott partszakaszt, hogy mik képezhetnek akadályt. Fák gyökerei, de a horgászok beszakadt zsinórjai, horgai is erős akadályozó tényezők lehetnek.

Ő merült már le, és elmondása szerint a víz alatt szörnyű állapotok vannak. Horgok, zsinórok mindenfelé. Kést kellett vinnie mindig magával, hogy ezeket, ha beleakadtak a ruhájába, felszerelésébe, le tudja vágni magáról. 

Lehet, ilyenekbe akadt meg a két áldozat teste, ruházata is, ezek miatt felszínre sem kerülnek, majd csak egy nagyobb vízmozgás esetén bukkanhatnak fel.

A szonárral való keresés is adhat bizonytalan eredményeket, hiszen a nagy testű halakat is jelzi a készülék.

A szakember szerint a csónakban ülők megijedhettek, és kiestek belőle, amikor az úszó szerkezet egyik végéből a másikba futottak, mert a hajóba állítólag víz került. Ettől pánikolhattak be, a csónak megbillenhetett és a férfiak beleeshettek a vízbe. Nem tudni, volt-e a csónakban szapolya, azaz vízmerő, mert ha igen, a probléma egy ideig orvosolható lett volna. De az embereken minden bizonnyal az alap, vagyis mentőmellény sem volt, ami megmenthette volna az életüket. 

Megemlítette, hogy egy csónakban lennie kellene vízmerőnek, mentőgyűrűnek, evezőnek. Éjszakai vízre szállás esetén lámpának. A csónakra nem árt rögzíteni levegőt megtartó tárgyakat, amik süllyedés esetén is a víz felszínén tartják. Nem árt persze az úszástudás sem.

Szóvá tette az oktatás hiányát is. A Tisza mellett élőknek oktatni kellene, hogy mit kell betartani a vízen, mik a vízi közlekedés szabályai, és ha megtörtént a baj, mit kell tenni.

Egyszóval nagyon összetett téma ez, de egy ilyen eset is arra hívja fel a figyelmet, hogy a mozgó víz nem gyerekjáték.

Fotó: Életjel mentőcsoport Facebook

Kapcsolódó cikkek