Müller Cecília: Influenza- és RSV-járvány is van jelenleg hazánkban

Megosztás

Utóbbi az eddigi tapasztalatok szerint a kisgyermekekre a legveszélyesebb, súlyos tüdőgyulladást okozhat. Az utóbbi években a hírekben rengeteget szereplő, ám az elmúlt egy évben látványosan a nyilvánosságot kerülő Müller Cecília a koronavírusról ezúttal nem beszélt.

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is – mondta el az országos tisztifőorvos csütörtökön az MTI-nek. Az RSV okozta megbetegedés egy enyhe náthához, meghűléshez hasonlít.

Müller Cecília szerint az év első hetében (január 2–8.) csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Az országos tisztifőorvos szerint az év első hetében kórházban ápolt 367 beteg 45,5 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 41,7 százaléka pedig 60 évnél idősebb volt. Intenzív ellátásra 42 embernél volt szükség. A kórházba kerültek közül 105 beteget RSV-vel, százat koronavírussal, 17-et pedig influenzával diagnosztizáltak.

Hozzátette: jelenleg nincs érvényben kórházi látogatási tilalom, de az esetszámok emelkedésével várhatók ilyen intézkedések.

Az RSV-fertőzésnek leginkább a kétévesnél fiatalabb csecsemőkre és a koraszülöttekre veszélyes, a vírus náluk súlyos tüdőgyulladással is járhat. Ennek megfelelően ezekben a hetekben az egyévesnél fiatalabb csecsemőket nem ajánlatos közösségbe, plázákba, zárt közösségi terekbe vinni, sőt lehetőség szerint a tömegközlekedést is érdemes velük kerülni.

Az országos tisztifőorvos úgy véli, még egyáltalán nem késő most sem, hogy beadassa valaki a védőoltást. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek