Rányitotta az ajtót az éppen akkor érkező biciklisre

Megosztás

Egy helyi lakos közlekedett személygépkocsival Szolnokon, az Arany János úton április 4-én a délutáni órákban. A sofőr haladása során egy lakóház előtt kialakított leállósávba húzódott, ahol megállt. Egy vele azonos irányban haladó kerékpáros épp akkor ért a személygépkocsi mellé, amikor a járművezető – a kellő körültekintést elmulasztva – az ajtaját kinyitotta, ami miatt a biciklis az ajtó élének ütközött és elesett. A baleset következtében a kerékpáros – az elsődleges orvosi vélemény szerint – nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ajtórányitás elkerülhető! A gépkocsiból kiszálló járművezetők és utasok a jármű ajtaját mindig a távolabbi kezükkel nyissák ki, mert az emberi test elfordulásakor az érkező kerékpáros jobban észlelhető. A járművezető a jobb kezével, az elől jobb oldalt ülő pedig a bal kezével nyissa ki az ajtót, így automatikusan bele tud nézni a visszapillantó tükörbe és a válla felett hátra nézve meggyőződhet róla, hogy érkezik-e kerékpáros.

Fontos, hogy az ajtónyitást lassan hajtsák végre. A hátsó utasok esetében nincs tükör, azonban hátra nézéssel, és az első ülésen ülőktől segítséget kérve meg tudnak győződni a kiszállás veszélytelenségéről.

Ha gyermek utazik hátul, mindenképp használjunk gyerekzárat!

Kapcsolódó cikkek