Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csak óvatosan az élő “húsvéti” nyuszi ajándékozásával

Megosztás

A néhány napig látványosságnak és hatalmas ajándéknak számító kisállatok ugyanis nem sokkal később már csak unott koloncként maradnak a nyakunkon és sokan meg is szabadulnak tőlük, pedig ezt a törvény tiltja.

Háziállatot nem egy hétre kap az ember, hanem egy hosszú távú elköteleződést jelent. Sajnos nem mindenkinek.

Az ünnepek alatt az ajándékba összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak unott teherként van a lakásokban. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék (és bűz) is. Az élőállat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is – hívja fel a figyelmet közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Munkatársaik az elmúlt évek folyamán az állatoktól megszabadulás kapcsán durva és extrém esetekkel is találkoztak. Amellett, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni.

– Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik – szögezik le. – Ezen felül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy a felelős állattartó az állat egész életére gondol, amikor állatot vásárol. (via Borsod24)

Kapcsolódó cikkek