Nehéz perceket élt át a polgármester, parázs viták voltak a szolnoki közgyűlésben

Megosztás

Szokatlanul éles szópárbajokat hozott a csütörtöki közgyűlés Szolnokon. Az ellenzék végre odatette magát, és bátran visszaszólt a polgármesternek, aki ismét országos propagandát hozott helybe. Az ellenzékiek arra kérték, ne folytasson ilyet, koncentráljon a helyi ügyekre. Szalay azt válaszolta, azt beszél, amit akar.

Éles csörtét hozott az ellenzék és a polgármester között a szolnoki közgyűlés csütörtöki ülése. Már beszámoltunk róla, hogy Füle István ellenzéki frakcióvezető visszaszólt Szalay Ferencnek, hogy hagyja abba az országos propagandát, és ne beszéljen valótlanságokat. Szalay persze nem fogadta meg a tanácsot, tovább folytatta az ellenzék ekézését és azt mondta, azt beszél, amit akar.

De előtte volt még egy és más. Többek között nyilvánosan is elbúcsúzott Szutorisz-Szügyi Csongor egy előterjesztés kapcsán. A tankerületi igazgató  nyugdíjba vonul, és megköszönte a közgyűlés együttműködését. Talán érdekes lehet, hogy erre a polgármester egyáltalán nem reagált, nem mondott viszontköszönetet az igazgatónak.

Később, az alapítványok támogatása című előterjesztés kapcsán Miskolczi László, a Momentum helyi politikusa, képviselő, volt alpolgármester azt kérte, hogy a napirendi pontban említett támogatásokról külön szavazzanak. Ezt azonban nem fogadták el. Ez azért érdekes, mert ebbe az előterjesztésbe több alapítvány támogatását zsúfolták egybe. 

Talán nem véletlenül.

Többek között szavaztak az Alcsi Holt Tiszáért Közalapítványnak adandó 1 millió 250 ezer, a Medicopter Alapítvány 50 ezer, az Esély a díjhátralékosoknak Közalapítvány 3 millió, a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány 1 millió, a Szolnok Város Közbiztonságáért Közalapítvány 2 millió 650 ezer, a Szolnok Város Jövője Közalapítvány 2 millió forintos támogatásáról. 

És itt jön a lényeg, amiért Miskolczi László pontonkénti szavazást kért. A Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány ugyanis 44 millió 203 ezer 251 forint támogatást kapott egymaga,

egyebek mellett a helyi állatvédelem magas szintű ellátása érdekében. a menhelyi állatok szocializálására, a magas szintű állatvédelmi szempontoknak megfelelő szemléletmód terjesztésére.

Tehát ez az alapítvány egyedül többszörösét kapta, mint a többi összesen, közte a díjhátralékosok megsegítésére szánt helyi alapítvány! 

Az állatotthon vezetésében nem mellesleg benne van az a Bóka Éva, aki a napokban közösségi oldalán egy drága Tesla elektromos autóval pózolt, és akiről azt vélik a városban, hogy átállt a Fideszhez, holott az ellenzéki összefogásnak köszönhette képviselőségét. 

Ráadásul ezen a közgyűlésen jelen sem volt.

Később egy napirendi pont kapcsán megint összeakadtak az ellenzékiek Szalayval.

Szalay a bérlakások bérleti díjának emelése kapcsán ment neki az ellenzéknek. Felemlegette, hogy mennyi állami támogatást kapott Szolnok, de erről az ellenzék soha nem beszél. Azt sem említik soha, hogy az önkormányzatot az állam annak idején konszolidálta, az – idézzük – “önök által vezetett Gyurcsány-kormány áldásos tevékenysége miatt”.

Szalay szerint a különbség annyi, hogy az “önök kormánya elvett mindent, ami létezik, és nem adott az önkormányzatoknak, a Fidesz-kormány pedig konszolidációval kezdte”. A baloldalnak annyit sikerült elérni, hogy az uniós források nem jönnek hazánkba.

Ha ezek, amik egyébként szerinte járnának, jönnének, akkor nem lenne forráshiány. Szalay odavetette, hogy a baloldal a segély alapú társadalomban gondolkodik, a jobboldal meg a munkaalapúban.

Kijelentette, “önök vitték csődbe az országot”.

Ekkor nyomott ügyrendit Berényi Gábor, aki kijelentette, semmi köze sincs a Gyurcsány-kormányhoz. 

Erre Szalay visszakérdezett: ez az ülés témájához tartozik? Berényi szerint amit Szalay mondott, az nem tartozik a témához. Erre Szalay közbeszólt: “azt mondok, amit akarok. Ezeket én el fogom önöknek mindig mondani.”

Berényi egyébként reagált arra is, amit korábban Szalay vetett fel, miszerint a Jobbik képviselőjeként a Fidesz soraiban lenne a helye, ha már konzervatívoknak vallják magukat. 

Berényi szerint pont a fideszes szociális érzéketlenség miatt nem ül köztük. Úgy vélte, a kormány teljesen eltávolodott a hétköznapi emberek problémáitól, a társadalmi igényektől elszakadt, illetve képtelen az alapvető demokratikus feltételek biztosítására. A közhangulatot nem az ellenzék rombolja, hanem az olyan ügyek, mint az erdő nélküli lombkoronasétány, vagy a Boldog-ügyre utalva a cserkeszőlői strandos megbeszélések és az Elios-botrány. 

Sőt, szerinte azért marad el a tiszaligeti majális, hogy a Fidesz álcivil szervezetei azt meg tudják rendezni és ott tudjanak kampányolni.

Szerinte ezek keltik a felháborodást, nem pedig az ellenzék kelti azt. Arra kérte a polgármestert, ha lezárul egy vita, akkor ne keverjen az adott témához személyeskedést és kormánypropagandát. Ők azért vannak így együtt ellenzékikek a szolnoki közgyűlésben is, hogy a Fidesz autokrata rendszerét lebontsák.

Fotó: Szalay Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek