A NER mindenáron elvenné a híres balatoni partszakaszt, civilek próbálják megakadályozni

Megosztás

A történet lényege nem ismeretlen, ezt már az akkumulátorgyárak ellen tiltakozók is megismerhették. A kormány ígért valamit, amit aztán a legkevésbé sem tart be. Egyáltalán senkit sem érdekel a helyiek véleménye, a luxuslakópark akkora biznisz a Fidesz-közeli üzletembereknek, hogy nem teljesülnek a korábbi, a lakosoknak tett ígéretek.

Az akkumulátorgyárak építésének esetében nagyjából hasonlóval szembesülhetünk az utóbbi időszakban.

Hiába minden korábbi ígéret, végül senkit nem érdekelt a helyiek véleménye az Aligaligetbe tervezett luxuslakóparkkal kapcsolatban.

A kezdetben még Club Aliga néven Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös bizniszeként induló fejlesztés mostanra kivitelezőt és nevet is váltott, jelenleg a kormányzati építőipari tenderek befutójaként ismert Balázs Attila neve alatt fut a projekt – írja a HVG. Sőt, mostanra már ott tartanak a dolgok, hogy a projekt jelenlegi gazdája, a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. elkezdte kiárusítani a partmenti telkeket, amik az egykori pártüdülő mezei pártkáderek elől is elzárt területén fekszenek.

A telkeken található a Kádár és a Castro-villa is, előbbit a kormányközeli Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda tagjainak turisztikai cége szemelte ki magának, míg az utóbbira a Demján-örökösök pályáznak. Ezek a villák bontási tilalom alá esnek, a többi telekről viszont már eltűntek az épületek. Oda  olyan illusztris figurák vásárolták be magukat, mint a Matolcsy Ádám üzlettársaként ismert Száraz István, az építőipari mogulnak számító Garancsi István, vagy az a Földvári Gábor, akit a Rogán-féle letelepedési kötvény-biznisz révén, illetve a Töröcskei-per egy vádlottjaként is ismerhetünk.

A vásárlók személye már elővetítheti, hogy a partszakasz védelmében magukat aktivizáló helyi civilek nem igen számíthatnak kormányzati segítségre. Az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, Bukovszki András arról beszélt a HVG-nek, hogy átverték őket, ugyanis tavaly Lázár János még arról beszélt a parlamentben, hogy nem lesz olyan nagyberuházás az országban, ami a helyiek érdekeivel és elvárásaival ellenkezik. Bár ez a kijelentés nem csak az aligai projekt, de az akkumulátorgyárak körüli botrány miatt is rosszul öregedett.

A civilek elsősorban azt kifogásolják, hogy korábban azt ígérték, a beruházások vagy érintetlenül hagyják a partszakaszt, vagy kialakítanak egy partmenti sétányt, ám a Pro-Mot által értékesített telkek vételárán jelentőset dob, hogy saját stégfelület is jár hozzájuk, ami viszont azt jelenti, hogy a helyiek bukják a partszakaszukat.

Kapcsolódó cikkek