“Minek fizetjük a TB-t?” – újabb döbbenetes kórházi történet az egyik osztályról

Megosztás

Az utóbbi időszakban kifejezetten megszaporodtak az ehhez hasonló, nagyon rossz tapasztalatok az állami egészségügyben. Emlékezhetünk, mi történt a miskolci kórház sürgősségi osztályán alig egy-két héttel ezelőtt, most pedig újabb, egészen döbbenetes hozzáállásról olvashattunk történetet. Ez most már így is marad és ehhez kell hozzászoknunk? Ennyire általánossá vált?

Nekünk mik a tapasztalataink? A saját, rendkívül rossz tapasztalatát ugyanis K. Tünde osztotta meg egy nem éppen kellemes váci vizsgálata során a közösségi médiában. A fiatal hölgy türelme azonban végtelen maradt.

“Magyar egészségügy… 🙂

Bocsánat, hát ez már kikívánkozik az elmúlt időszakom f@szságai margójára…. Hova megy a világ? Az emberség, az empátia hova tűnt? Az emberek egymás iránti, egymás érzéseinek, lelkének tisztelete? Legyen bármilyen titulusban bárki! Ma hematológián voltam a váci vérvételi központban életemben most először, hát többet se fogok oda menni…..

Az orvosom elküldött trombózis hajlamosságot ellenőrző vérvételre. El is mentem, erre a “doktornő” ezzel a csodálatos párbeszéddel tisztelt meg:

-Minek kell magának ilyen? -Elmondtam (végtelenül, még magamat is meglepve hatalmas türelemmel még akkor is, ha igazából semmi köze hozzá, hisz véleményem szerint ő azért van ott, hogy azt csinálja, amire a kedves beteg beutalót kapott) -Dehát, ha a családban nem áll fent, akkor nem érti hogy mégis minek kell? -Itt megint adtam rá egy végtelenül nyugodt választ, lényegében annyit, hogy pusztán a biztonságom érdekében, ha esetleg nem emlékeznénk rá, hogy lenne vagy volt a családban ilyen, jobb megelőzni a bajt.

Erre itt jött a felháborító viselkedés: -hát ez tök felesleges, ugye azt tudom e, hogy az ÁLLAMNAK EZ NAGYON SOK PÉNZÉBE KERÜL. Itt ledöbbentem az asszisztens hölggyel együtt, aki ezek után konkrétan a szemembe alig tudott nézni és végül mikor feltettem neki a kérdést, hogy a tb mégis minek van? Azt válaszolta, hogy az orvosok másképp gondolkodnak… Kérdem én, az ő fizetéséből megy? Illetve mi a búbánatos **** fizetjük a TB-t? Mert, hogy normális orvost is kb csak magánba lehet találni (tisztelet a kivételnek), aki kicsit is figyel rád és a helyén kezeli a dolgaid, illetve azt hozzáteszem, hogy eddig az állapotommal, kb csak magánban voltam és becsülettel fizetem a TB-t, amit a legszívesebben szívem szerint lemondanék a p*csába.

Évi több mint 1 millió forintos tb befizetése mellett legyen már elég pénze az államnak arra, hogy egy ilyen vérvételt finanszírozzon! Nem kéne zsebre tenni! A másik, ami pedig a lelki világom megsértését illeti. Megkaptam a kedves kérdést, hogy bírom-e a vérvételt. Közöltem vele, hogy igen, voltam már jó párszor, az inzulinrezisztenciám miatt.

“Oh maga inzulinrezisztenciás, hát le kéne fogyni!” Kedves *TANULT, DIPLOMÁS DOKTORNŐ” meg kéne tanulni csöndben maradni úgy, hogy k**vára nem ismeri a páciensei múltját, életét! Ehhez csak ennyit fűznék… A többi szerintem magától értetődő… Magamra pedig irtó büszke vagyok, hogy a holtak nyugalmával kezeltem a helyzetet, persze a saját magam érdekét is figyelembe véve, nehogy magam alatt elvágva a fát, a vérem “véletlenül” elkeveredjen az éterben…. És még csak dél van……”

Hozzászólások:

“Ki lehetne írni az èpületre, Ki oda belèpsz, hagyj fel minden remènnyel, idézet, de ide való.”

“Csak mondom hogy Magyarországon a TB az egy adó, semmiféle ellátás nem jár érte hivatalosan, erre egyre többen kezdenek rájönni, mitöbb egyre többen járnak (akik megtehetik, és akik nem akarnak meghalni, hónapokat várni ) magán orvoshoz…

Ezek mellett az általad leírt stílus, az egy negatív plusz még a semmire…😬🤬 Undorító ami otthon megy sajnos! 🤬 Jobb lesz, ha lassan megindultok ti is a haldokló nyugat irányába…. Szóljatok ha jöttök, kimegyek elétek a Bahnhofra! 😊😊😁 Puszika 🙋‍♂️😘

“Én 16-7 évesen mentem ugyanilyen vizsgálatra, egyedül (‘felnőtt’ kíséret nélkül). Nem értette, miért szeretném. Kiküldött a folyosóra várni, majd utánam küldte az asszisztensét(!) , hogy 15 ezer Ft lesz a vizsgálat(!). Utólag jöttem rá, hogy remélte, hátha akkor lelépek. Mondtam oké… Majd megcsinálták a vizsgálatot ingyen… 💩🙈 Vicc kategória.”

“Hát én abszolút megértem, de valószínű, hogy nem jó orvoshoz kerültél. Csak hogy kicsit megnyugodjunk, én hosszú évek óta járok oda, és egy rossz szavam nem lehet. Főorvosasszony alapos, figyelmes, mindennek utánajár. Névről ismeri a régebbi betegeit, az asszisztensek pedig kedvesek, mosolyognak, segítőkészek. Tudom, ez nem vigasztal, de ilyen IS a váci haematológia. 🙂

Vajon minek fizetjük a TB-t? A kérdés költői.

Kapcsolódó cikkek