Két volt ellenzéki képviselő próbálkozása futott nyilvánosan zátonyra és kapott hatalmas léket

Megosztás

Szokatlan közjáték zajlott a legutóbbi szolnoki közgyűlésen. Olyan szokatlan, hogy az még Szalay Ferenc polgármesternek is sok volt.

Előbb Bóka Éva a tőle megszokott, szokásosan eltúlzott, heves gesztikulálásokkal – amik úgy tűntek, mintha dróton rángatnák, mint egy Marionett-figurát – tűzdelt mondanivalója váltott ki ellenkezést a polgármesterből, bár nem annyit, hogy a szót megvonta volna Bókától.

Történt ugyanis, hogy Bóka, aki a Szolnoki Többséggel nyert mandátumot 2019-ben, de időközben többek véleménye szerint átállt a Fideszhez, bejelentette, hogy végre elült az ellenzéki képviselők közül, tőlük távolabb foglal immár helyet. 

Tette ezt a bejelentést ügyrendinek álcázva, többször mutogatva az ellenzék megmaradt pár tagjára, folyamatosan ócsárolva őket, nevetgélve, váratlanul külön kiemelve egykori ellenzéki szövetségesét, Miskolczi Lászlót. 

Miskolczi korábbi állítása szerint ugyanis Bóka nem terjeszthette volna elő annak idején az ő alpolgármesteri székből való visszahívását, annak érdekében, hogy leváltsák. Bóka szerint viszont nem neki volt ehhez köze, hanem egykori ellenzéki szövetségeseinek, akiket nemes egyszerűséggel árokásónak tartott.

Berényi Gábor jobbikos képviselő szerint a polgármester helytelenül járt el, amikor nem vonta meg a szót Bókától, hiszen ennek a felszólalásnak semmi köze sem volt az ügyrendhez.

Györfi Mihály MSZP-s alpolgármester egyenesen azt javasolta, hogy módosítani kellene az szmsz-t, hogy Bóka bármikor bármihez hozzászólhasson.

Bóka Éva, az egyik egyszemélyes frakcióvezető

Ezek után Szalay is felhívta Bóka figyelmét, tartsa magát az ügyrendhez. Bóka azonban még tovább mondta volna a magáét, szokásos hevességével, de ekkor már belefojtotta a szót a polgármester.

Ám ezzel még nem volt vége, mert szót kért Ligeti József is, aki még keményebben nekiment egykori szövetségesének, Miskolczi László volt alpolgármesternek.

Mint ismert, a két képviselő perben áll egymással. Miskolczi László beperelte Ligetit azért, mert Ligeti nyilvánosan vonta kétségbe, hogy Miskolczi az általa előadott végzettséggel rendelkezne. Ezért személyiségi jogi pert indított Ligeti ellen Miskolczi.

Most is előhozta ezt a témát Ligeti, majd savallta, hogy Miskolczi László továbbra is azt hangoztatja, Bókát és őt megvásárolta a Fidesz. Ligeti felszólította Miskolczit arra, hogy bizonyítsa be, hogy ez így történt volna. Ha ez nem sikerülne neki, akkor továbbra is azt kell mondania Miskolcziról, hogy hazug ember.

A dolog pikantériája, hogy még tavaly Ligeti pert vesztett Lukácsi Katalinnal, az MMM alelnökével szemben, aki szintén azt állította Ligetiről, hogy őt a Fidesz megvette.

A Kúria ugyanis kimondta, hogy “Szabadon állítható Ligeti Józsefről, egy szolnoki önkormányzati képviselőről, hogy megvásárolta őt a Fidesz. Azzal, hogy beperelt engem, azt érte el, hogy ezt a Kúria is kimondta.”

Szalay Ligetinek is felrótta, hogy ez nem ügyrendi kérdés volt, hiszen ez nem önkormányzati üggyel kapcsolatos észrevétel volt. Hozzátette, persze le lehet járatni egy önkormányzatot egy ilyen vitával, de mindenki gondolja végig, mit is kérdez.

Ligeti tovább ütötte a vasat, és immár megkérdezte Szalaytól, válaszoljon arra, hogy megvásárolta-e a Fidesz őt és Bókát.

Erre Szalay azt felelte, a Fidesz nem igazán szokott megvásárolni senkit sem.

Ligeti József volt egyébként az is, akit a lakásáról vitték el a rendőrök 2021 őszén. A Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYFÜ) arról adott ki tájékoztatást a rendőri akcióval kapcsolatban, hogy “az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség gazdasági csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Az eljárásban négy személy gyanúsítotti kihallgatása történt meg, minden gyanúsított szabadlábon védekezik.”

Ligeti József, a másik egyszemélyes frakcióvezető, balra Ádám Csaba, a Fidesz új üdvöskéje

Hogy hol tart az ügy, nem tudni, nagy a hallgatás körülötte.

És hogy mennyire sántít Szalay “a Fidesz nem igazán szokott megvásárolni senkit sem” kijelentése, bizonyítja az, hogy Bóka és Ligeti miatt módosította a fideszes többség az szmsz-t.

Korábban ugyanis legalább két ember kellett egy frakcióhoz, ma már elég egy is, így állhatott elő az az abszurd helyzet, hogy  Bóka és Ligeti is frakcióvezető lett! 

Úgy tudjuk egyébként, hogy Ligeti önálló irodát is kapott a volt Néplap-székházban.

Kapcsolódó cikkek