A legidősebb dolgozókat rúgták ki a Szolnok Tv-től

Megosztás

Folytatódott a leépítés a Szolnok Tv-nél.

Mint ismert, a helyi médiumnál komoly megszorításra kényszerültek, mert a szerkesztőség költségvetését alaposan megnyirbálták: 163 millió helyett csak 143 millió forintot biztosítottak számukra.

A tévénél hetek óta keringett ez a téma, a munkatársak naponta feszülten várták a fejleményeket, hogy kit tesznek lapátra. Ám semmi sem szivárgott ki, mígnem a napokban egy vállalkozóként foglalkoztatott riporterttől megváltak. Ő volt az első a sorban, pedig ahogy mondani szokták, régi motoros volt a szakmában.

Aztán a csütörtöki közgyűlésen a tévé költségvetése is szóba került. Pető Dávid vezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy négy belsős munkatárstól fognak megválni. Külsős dolgozókat nem említett, holott ők is szép számmal dolgoznak a tévének.

Nos, miután a dolgozók csütörtökön beosztásuk szerint ledolgozták a fél napot, délután az érintetteket behívták, hogy közöljék velük, nem tartanak tovább a munkájukra igényt.

Felmondtak a legidősebb dolgozóknak. Felmondtak két férfi operatőrnek, egy nő asszisztensnek, egy férfi technikai munkatársnak, és nem igénylik a továbbiakban egy nyugdíjasként férfi háttérmunkatárs munkáját sem.

Az egyik operatőr 28 éve dolgozott a tévénél, ezek után váltak meg tőle. Mint később megtudtuk, a női munkatárs is ugyanennyit húzott le a cégnél.

Információink szerint ezzel még vélhetően nem állt meg a felmondási hullám, bár utóbb úgy értesültünk, nem lesz több elbocsátás. Többek szerint a cél az, hogy a tévét “lebutítsák”, ezzel előkészítve a privatizációra. Ez a Fidesznek tetsző ötlet lehet, hiszen nyilván fideszes kézbe kerülve magáncégként már nem lenne köteles az ellenzéket megszólaltatni, ami a közelgő választások előtt nem utolsó szempont.

Többen is csodálkoztak egyébként azon, hogy a felmondások közlésekor jelen volt Csák László, aki sokak szerint nem tudni, milyen minőségben van kapcsolatban a Szolnok Tv-vel. Korábban a felügyelőbizottságban volt benne, de állítólag ez a feladata már megszűnt.

Az is kiszivárgott, hogy az elbocsátott női munkatársnak máris felajánlották, hogy a város egyik cégéhez adja be az önéletrajzát. Ez illeszkedik ahhoz a mondathoz, amit Pető Dávid jelentett ki a közgyűlés előtt, hogy az elbocsátottakat próbálják a jövőben is segíteni. Ugyanakkor a többiekről nem tudni, hogy biztatták volna őket állásajánlattal.

Azt is többen értetlenkedve fogadták, hogy Szalay Ferenc polgármester kijelentette, nem tudja, kiket bocsátanak el, ezt a kérdést felelősen Pető Dávid kezeli. Ez azért elképzelhetetlen, mert kvázi munkáltatóként lényegében nem történhet fontosabb döntés – legyen szó személyiről is – a város cégeinél úgy, hogy ő arról nem tud.

Képünkön Pető Dávid.

A fotót Pető Dávid bocsátotta rendelkezésünkre.

Kapcsolódó cikkek