Nyögvenyelős költségvetést fogadtak el

Megosztás

Szolnok csütörtöki közgyűlésén a legfontosabb napirendi pont a megyeszékhely idei költségvetésének elfogadása volt. 

Emellett döntöttek a képviselők arról is, hogy város benyújtja pályázatát egy hamarosan megjelenő felhívásra, mely – elfogadása esetén – lehetővé tenné egy a Bajcsy-Zsilinszky útra tervezett speciális igényű gyermekek ellátását is biztosító bölcsőde megépítését.

A költségvetés volt az ülés leghosszabban tárgyalt napirendi pontja. Amint az elhangzott, stabil és biztonságos költségvetést sikerült összeállítani, amelynek alapja az értékmegőrzés.

Idén plusz háromszázmillió forint jut az előző évekhez képest. A fejlesztésekre 16 milliárd forint jut, míg a lakásgazdálkodásra 100 millió forintot tartalékolnak.

A költségvetésről szóló előterjesztést 12 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.  

Az elfogadott előterjesztés szerint idén az önkormányzat költségvetési főösszege csaknem 42,8 milliárd forint. Az önkormányzati költségvetési főösszegen belül a működési bevételek és kiadások összege egyezően 24,5 milliárd forint, a felhalmozási bevételek és kiadások összege pedig egyezően 16,2 milliárd forint. Az önkormányzat idei évi tervezett bevétele több mint 8,9 milliárd forint, amelyből az iparűzési adó bevétel mintegy 7,3 milliárd forint.

A Pletykafaluban működő Kacsa úti óvoda több mint 360 millió forintos támogatásból újulhat meg, a testület döntését követően elindulhat a közbeszerzési eljárás.

Hamarosan elérhetővé válik egy új pályázat, amely 100 százalékban finanszírozná a Bajcsy-Zsilinszky útra tervezett, speciális igényű gyermekek ellátását is biztosító bölcsőde megépítését. Az önkormányzat, a képviselők jóváhagyása alapján benyújtja pályázatát a felhívásra, amint azt kiírják.

A város korábban már elfogadott kulturális koncepciójában megfogalmazott hosszú távú cél, hogy Szolnok 2035-ben elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. A cím elnyerésére vonatkozó pályázatot 2027-ben kell benyújtani, ehhez elengedhetetlen, hogy az önkormányzat meghatározza az együttműködő települések, partnerek körét. A város az Európa Kulturális Fővárosa Programban szerzett tapasztalatai alapján három határon túli várossal tervez együttműködést: Kassával, mely 10 évvel ezelőtt viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet, az elmúlt évben a címet birtokló Újvidékkel, valamint a címet 2023-ban a magyarországi Veszprémmel közösen viselő Temesvárral.

Füle István, az ellenzék frakcióvezetője azt írta, hogy fideszes többség döntött a város 2023. évi költségvetéséről. Úgy, hogy 

  • – a szükséges feladatokhoz képest hiányzik 2,36 milliárd forint.
  • – nincs egy fillér sem a vízművek finanszírozására, holott 1,8 mrd forint hiány van betervezve az idei üzleti tervben.
  • – 30 millió van betervezve a közösségi közlekedés finanszírozására, az adósságállomány meghaladja a 2 mrd forintot.
  • – alig van pénz útépítésre, de nem fogadták el a módosító indítványukat, amely alapján ezt a keretet megemelték volna.

Füle feltette a kérdést: hogy miért nincs pénz? A kormány az elmúlt 10 évben felére csökkentette az önkormányzatok finanszirozását. Emellett szolidaritási adó címen Szolnoktól el vonnak 1,7 milliárd forintot.

Kapcsolódó cikkek